Detaljna analiza stručnjaka

Nice i Tromp: Ozbiljan pokušaj za pokretanje revizije presude morao je početi barem 18 mjeseci prije isteka roka

Hronika04.03.17, 16:50h

Nice i Tromp: Ozbiljan pokušaj za pokretanje revizije presude morao je početi barem 18 mjeseci prije isteka roka
Bivši haški tužilac Geoffrey Nice i dr. Nevenka Tromp u detaljnoj analizi pojašnjavaju zašto nisu dio tima za reviziju po presudi BiH protiv Srbije

 


Ekspertni tim koji čine Geoffrey Nice, bivši haški tužilac, te dr. Nevenka Tromp sačinio je analizu u kojoj su iznijeli činjenice u vezi s pripremom pokretanja revizije po presudi BiH protiv Srbije za genocid i u kojoj pojašnjavaju zašto nisu dio tima za reviziju presude.


- Naš je formalni i neformalni savjet uvijek bio isti - revizija bi bila teška, ali se barem može pokušati. Čak i ako bi bila neuspješna, dobro formulirana aplikacija za reviziju bi ostavila potpuno, formalno i dokumentarističko svjedočenje o historiji konflikta i o zločinima koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini, navodi se u analizi, prenosi Oslobođenje.

 

Nice i Tromp pozvani su u Sarajevo u oktobru 2012. godine, zajedno sa drugim advokatima, od Fadile Memišević i Fondacije Pravda za BiH, kako bi se raspravljalo o reviziji, ali je, kako navode, sastanak završio bez ikakvoga daljnjeg plana i naknadnih smjernica. Nakon toga su stupili u kontakt sa predsjednikom SDA i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem - u julu 2015. direktno, a indirektno preko njegovih savjetnika.

 

- Kada smo se sastali, čini se da je znao vrlo malo o samome procesu revizije. Također, iznenadilo nas je verbalno neprijateljstvo usmjereno na sir Geoffreyja Nicea od Izetbegovićevog savjetnika Elvira Čamdžića, posebno imajući u vidu to što se nikada ranije nismo sreli. Kada smo porazgovarali o reviziji, predsjednik Izetbegović je sugerisao da se sastanemo sa profesorom Sakibom Softićem koji je bio nadležan za reviziju, a što smo i učinili narednoga dana, te mu i u mailu sugerisali kako može nastaviti sa pripremom za aplikaciju, pišu Nice i Tromp.

 

Ovo je, međutim, ostalo na ravni jednosmjerne komunikacije, jer gotovo da “nismo imali nikakvoga odgovora ili značajnije razmjene informacija sa bilo kojima od gore pomenutih”. Izetbegovićev savjetnik Dževad Mahmutović je bio u posjeti Haagu u decembru 2015, gdje je razgovarano o važnosti pokretanja revizije, a Mahmutović je tada stvorio dojam da će Izetbegović pokrenuti aplikaciju za reviziju, te je to bio gotovo posljednji trenutak da se taj proces zaista i pokrene.

 

- Potom, u nedostatku bilo kakvog nastavka komunikacije, predsjedniku Izetbegoviću smo poslali dva pisana savjeta na temu revizije, u decembru 2015. i u junu 2016, te Sakibu Softiću u julu 2016. Koliko smo upoznati, nijedan od ovih savjeta nije poslušan niti se djelovalo u skladu sa njima, stoji u analizi.

 

U decembru 2016, kada su Nice i Tromp već slutili da se ne čini ništa u vezi s revizijom, obratila im se grupa eksperata okupljenih oko Instituta za ratne zločine u Sarajevu, kako bi eventualno sastavili aplikaciju. Uslijedio je niz ekstremnih komplikacija koje su “vjerovatno bile vođene internom politikom koja nije od našega interesa”.


- Na kraju je postalo jasno da ni predsjednik Izetbegović ni Sakib Softić nisu spremni da djeluju kao naši klijenti, a Sakibu Softiću je čak zabranjeno da sa nama bilo šta potpisuje, te ga je Izetbegović upozorio da se kloni gospodina Nicea, a usljed čega se više nismo mogli pretvarati da predstavljamo državu BiH. Jedini način putem kojega bismo bili angažovani na ovome osjetljivome pravnom zadatku, a kako to zahtijeva ICJ, jeste da imamo formalni ugovor sa klijentom, u ovome slučaju sa predsjednikom Izetbegovićem. Bez njega nismo ni bili u prilici niti smo bili ovlašteni da sastavimo aplikaciju, jer je po prirodi revizije procesa samo predsjednik Izetbegović mogao da bude klijent. Stoga je naš kratkoročni angažman sa Institutom za ratne zločine u Sarajevu trajao 18 dana, sa zaključnim datumom od 31. januara, pojašnjava ekspertni tim.

 

Oni su počeli raditi sa Institutom 3. januara 2017, a narednog dana su izložili pravno mišljenje o statusu Sakiba Softića - koje su, stoji u analizi, obrazložili još 15. aprila 2016. na zahtjev dvoje predstavnika udruženja žrtava u Bosni i Hercegovini, Munire Subašić i Murata Tahirovića.

 

Njihov pravni savjet je bio beskompromisan u procjeni da agent iz izvornoga procesa aplikacije ne može automatski da bude agent za reviziju, jer je to potpuno novi i odvojeni proces.

 

- Bio on svjestan postojanja ovih pravnih dokumenata ili ne, predsjednik Izetbegović je dao ovlaštenje Sakibu Softiću da počne da radi na reviziji. I konačno, aplikacija koju je sastavio prof. Sheffer - a kojeg je ovlastio predsjednik Izetbegović, ne može da bude predana od Sakiba Softića, jer njegov status agenta nije pravilno definiran. Jedina osoba koja može da podnese aplikaciju je sam Izetbegović. On to može da učini sam ili da da instrukcije ambasadoru u Haagu da za njega podnese aplikaciju, zaključuju Nice i Tromp.


Također, Nice i Tromp smatraju da je svaki ozbiljniji pokušaj za pokretanje procesa revizije morao početi barem osamnaest mjeseci ili u najboljem slučaju dvije godine prije isteka roka od 26. februara 2017. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook