KAKVA UKRAJINA, KAKVI BAKRAČI!

Makedonija na rubu građanskog rata: Najsiromašnija ex-jugoslavenska republika pred potpunim pucanjem!

Front04.03.17, 13:24h

Makedonija na rubu građanskog rata: Najsiromašnija ex-jugoslavenska republika pred potpunim pucanjem!
Situacija je užarena ne samo na liniji Makedonci-Albanci, nego još i drastičnije unutar samoga makedonskog etničkog korpusa gdje su dva pola raskoljenog društva - desni i lijevi - zauzela borbeni stav

 

Nalazi li se Makedonija pred građanskim ratom? Situacija u toj zemlji zvoni na uzbunu. Nekadašnja najsiromašnija jugoslavenska republika trenutačno se prometnula u područje Europe koje najviše uznemirava.


Kakva Ukrajina, kakvi bakrači!


Situacija je užarena ne samo na liniji Makedonci-Albanci, nego još i drastičnije unutar samoga makedonskog etničkog korpusa gdje su dva pola raskoljenog društva - desni i lijevi - zauzela borbeni stav. S obzirom na ionako uglavnom nestabilno okruženje, postoji osnovana bojazan od mogućeg brzog širenja nestabilnosti i na druga južnobalkanska područja, piše Jutarnji.hr.


Ima većinu

Naime, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov odbio je dati mandat za sastavljanje nove vlade (izbori su bili još 11. prosinca 2016.) lideru Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoranu Zaevu koji mu je došao s natpolovičnih 67 potpisa (Sobranje ima 120 mjesta) jer se uspio nagoditi s tri albanske stranke.


To su DUI (Demokratska unija za integraciju - Bashkimi Demokratik për Integrim, BDI) Alija Ahmetija, koja ima deset mjesta, Pokret Besa (Lëvizja Besa) Bilalla Kasamija (pet zastupnika) i Alijansa za Albance (Aleanca për Shqiptarët) Ziadina Selëna (tri mjesta), koje Zaevu daju malu, ali potrebnu većinu.


Ivanov je ustvrdio da Zaev ugrožava opstojnost države i makedonske nacije, da radi u interesu strane države (misli na Albaniju) te da, unatoč ustavnoj obvezi, neće učiniti ono što treba. Osim toga, Ivanov je čekao lidera desno konzervativnog VMRO-DPMNE-a Nikolu Gruevskog dva i pol mjeseca (probio je ustavni rok) da s tim istim albanskim strankama pokuša formirati vlast.


Zaev je također burno reagirao: "Predsjednik je izvršio državni udar!"


U središtu Skoplja počeli su se okupljati simpatizeri obiju strana, a Gruevski je otvoreno optužio Zaeva da radi protiv interesa Makedonije i Makedonaca, da je "država ugrožena" i "narod uznemiren". Od optužbi o ugroženosti nacije i da je na djelu državni udar samo je mali korak do prvog udarca koji može sunovratiti zemlju u ambis sukoba.


I međunarodna zajednica je konačno shvatila svu delikatnost makedonskog pitanja. Šefica bruxelleske diplomacije Federica Mogherini se usred slijetanja okrenula iznad Sarajeva, još jedne krizne balkanske točke, i svoj zrakoplov punim gasom usmjerila prema Skoplju kako bi se upoznala s događajima.


Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič zatražila je da se što prije formira vlada i široka koalicija s političkim konsenzusom kako bi se provele reforme i posvetilo rješavanju bilateralnih pitanja koja zahtijevaju angažman svih političkih stranaka.


Nastavak analize uzavrelog stanja u Makedioniji čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook