JANE FONDA PROGOVORILA O ZLOSTAVLJANJU

Potresna i šokantna ispovijest zvijezde Hollywooda: Bila sam silovana kao djevojčica, baš poput moje majke...

ŽENA iN03.03.17, 09:16h

Potresna i šokantna ispovijest zvijezde Hollywooda: Bila sam silovana kao djevojčica, baš poput moje majke...
- Sada, prvi put, mogu da priznam javno da sam bila silovana i seksualno zlostavljana još kao djevojčica - rekla je Fonda u intrevjuu i dodala da je tokom glumačke karijere doživjela različite oblike seksualnog nasilja


Holivudska glumica i aktivistkinja Jane Fonda (79) otkrila je u nedavnom intrevjuu za "The Edit magazine", koji je dala koleginici Brie Larson, da su je tokom život nekoliko puta silovali i zlostavljali stariji i moćni muškarci, prenosi Blic.rs.


Naime, Fonda je otkrila da je prvi put silovana kao djevojčica, ne navodeći detalje tog strašnog događaja.


- Želim da ti objasnim način na koji patrijarhat utiče na žene. Sada, prvi put, mogu da priznam javno da sam bila silovana i seksualno zlostavljana još kao djevojčica - rekla je Fonda u intrevjuu i dodala da je tokom glumačke karijere doživjela različite oblike seksualnog nasilja.


- Dobijala bih otkaz, jer nisam željela da spavam sa svojim šefovima. I uvijek bih mislila da je to moja krivica, da nisam uradila pravu stvar ili da sam rekla nešto što nisam smjela - rekla je glumica i podvukla da mlade žene često okrive sebe zbog nasilja koje trpe.


- Znam dosta djevojaka koje su silovane i koje ne shvataju šta im se desilo. Ne razumiju ili ne žele da prihvate činjenicu da su silovane. Tada govore sebi da se to desilo jer njihovo "ne" nije bilo dovoljno ubjedljivo - kazala je glumica.


Međutim, ovo nije bio prvi put da Jane Fonda govori o seksualnom nasilju. Glumica je prije nekoliko godina u svojim memoarima otkrila i da je njena majka bila žrtva seksualnog nasilja, zbog čega je oduzela sebi život kada je Fonda imala 12 godina.


Nakon toga, Fonda je prije tri godine govorila na godišnjici osnivanja "Centra za rehabilitaciju žrtava silovanja" o iskustvu koje je njena majka preživjela.


Tada je otkrila da je saznala za tragičnu sudbinu svoje majke nakon što je našla njenu medicinsku dokumentaciju u kojoj je pročitala da je "majka bila silovana kada je imala samo osam godina".


- U trenutku kada sam to pročitala, sve kockice su se složile. Bilo mi je jasno otkuda promiskuitet, bezbroj plastičnih operacija, odakle krivica, bilo mi je jasno zašto nije mogla da voli ili da bude intimna s nekim. I tada sam, po prvi put, uspjela da je razumijem i da joj oprostim. Ali i sebi da oprostim - podvukla je tada glumica.


Inače, Jane Fonda je kćerka holivudske legende Pitera Fonde i Frances Ford Seymour, čija je porodica pripadala visokom društvu. Na velikom platnu, prvi put se pojavila 1960. godine, u ostvarenju "Tall Story", a deset godina nakon toga dobiće prvu nominaciju za Oskara.


Prestižnu nagradu američke filmske Akademije Jane Fonda je ukupno dobila dava puta, za uloge u filmovima "Klute" i "Coming home".


(Blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!