Danas ističe rok

Konsultacije u Predsjedništvu BiH: Tri pisma idu u Haag

Front02.03.17, 08:33h

Konsultacije u Predsjedništvu BiH: Tri pisma idu u Haag
Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio je da će danas zatražiti konsultacije članova najvišeg državnog organa zemlje, ali ''ne očekuje ništa posebno''

 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas će zatražiti konsultacije članova Predsjedništva, potvrđeno je za Oslobođenje iz njegovog kabineta.

 

Pojašnjeno je da konsultacije predstavljaju neformalan vid sastanka i da se u pravilu dogovaraju u hodu - ili između samih članova državnog Predsjedništva ili putem njihovih kabineta.


Sam Ivanić je za Radio-televiziju Srbije kazao da na tim konsultacijama ne očekuje ništa posebno. "Ja imam svoj stav, Izetbegović ima svoj, a Čović nešto između", naveo je.

 

Ključna tema trebala bi biti pisma koja su članovima Predsjedništva ponaosob upućena iz Međunarodnog suda pravde u Haagu, a u kojim se traži pojašnjenje o legitimaciji Sakiba Softića kao agenta BiH pred tim sudom, u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid donesene 2007. godine.

 

Zahtjev za reviziju je podnesen 23. februara, a u pismu Međunarodnog suda pravde, navodi se, između ostalog, da su ovom sudu u vezi s osporavanjem legitimiteta agenta pisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić 13. jula 2016. i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak 3. februara 2017. godine.

 

Ministarstvo spoljnjih poslova BiH tvrdi da je pismo koje je Ivaniću stiglo iz Međunarodnog suda pravde otvoreno prije nego što mu je uručeno, uprkos tome što je izričito i javno zahtijevao da se pošta ne otvara. U jučerašnjem saopštenju iz MVP-a odbacili su tvrdnje da je od svih pisama Međunarodnog suda pravde “otvorena samo jedna koverta i to ona naslovljena na člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića”. Kako navode, na osnovu pisanih izvještaja ovlaštenih službenika Ministarstva, utvrđeno je da je od pristiglih koverti, koje su bile pojedinačno adresirane na članove Predsjedništva BiH, otvorena samo ona koja je bila adresirana na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, a da su koverte adresirane na članove Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića bile zatvorene. MVP je dostavio koverte Pisarnici Predsjedništva BiH zatvorene i neoštećene i o svemu navedenom postoje službeni zapisnici i izjave ovlaštenih osoba, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. Sam Ivanić je otvorenu kovertu najavio kao razlog da odgovor Sudu, kojem je rok danas, dostavi putem posebnog izaslanika.

 

- U svom novom dopisu ću navesti da je Softić bio imenovan za agenta samo u slučaju prvobitne tužbe. Ponoviću da Softić nema mandat jer mu je istekao 2007. godine. U svom ranijem pismu sam upoznao Sud da zvanične institucije nisu donijele odluku da BiH pokrene postupak revizije presude, kazao je Ivanić.

 

Podvukao je i da i Međunarodni sud pravde u pismu jasno kaže da je Softić "bivši agent", odnosno "agent u originalnom slučaju".

 

Kredibilitet BiH

 

Za Ivanića je "neprihvatljivo ponašanje Mirsade Čolaković, ambasadorice naše zemlje u Holandiji", i tražit će njezin opoziv zbog "zloupotrebe institucija BiH".

 

Izetbegović je jučer u Vijećnici istakao da je zahtjev za reviziju presude pokrenut zbog obaveze prema onima koji su preživjeli rat i izgubili svoje najmilije. Odbacio je tvrdnje da revizija presude može imati negativne posljedice po mir i stabilnost za BiH, naglasivši da je istina potrebna zbog prošlosti, sadašnjosti, a naročito budućnosti.

 

"Bio bih najsretniji da ne moram slati nikakav odgovor Haagu i još ne znam šta ću napisati. To bih trebao znati nakon današnjih konsultacija", kazao je sinoć Čović, ističući kako je njegov stav isključivo za Bosnu i Hercegovinu i kako će pokušati kolege ubijediti da se dogovore i dođu do zajedničkog stava, kako kredibilitet BiH ne bi bio narušen.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook