Laboratorija Veterinarskog fakulteta potvrdila

Ptičija gripa i u Sarajevu, pojavila se u 'Pionirskoj dolini'

Hronika28.02.17, 16:58h

Ptičija gripa i u Sarajevu, pojavila se u 'Pionirskoj dolini'
Kancelarija za veterinarstvo BiH ponovo obavještava sve vlasnike peradi da na svojim imanjima pojačaju provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica

 

Laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu danas je dijagnostičkom pretragom utvrdila prisustvo virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5, kod dva labuda na području Zoološkog vrta u sklopu RZC "Pionirska dolina".

 

- U ovom trenutku vrši se laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa. Najvjerovatnije se ponovo radi o podtipu N8 koji je prethodno utvrđen u Prijedoru, ali i na području cijele Evrope, međutim, do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju - kazali su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

 

Tim povodom održan je sastanak Zajedničkog centra za kontrolu bolesti u proširenom sastavu s predstavnicima nadležnih kantonalnih službi i u ovom trenutku provode se mjere sanacije žarišta u skladu s odredbama legislative na snazi.

 

Napomenuli su da je, u skladu s dosada prikupljenim informacijama i načinom držanja, bolest najvjerovatnije unesena kontaktom s divljim migratornim pticama.

 

Kancelarija za veterinarstvo BiH ponovo obavještava sve vlasnike peradi da na svojim imanjima pojačaju provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica.

 

Nadležna tijela nastavit će s provođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu, saopćeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook