Održao vanrednu press konferenciju

Ko je otvorio Ivanićevo pismo: Ovo prevazilazi sve mjere razuma, preko ovoga neću da pređem!

Front28.02.17, 15:24h

Ko je otvorio Ivanićevo pismo: Ovo prevazilazi sve mjere razuma, preko ovoga neću da pređem!
Ako se istraga utvrdi da je pismo otvoreno bez njegove saglasnosti, tražiće opoziv ambasadora

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je bez njegove saglasnosti otvoreno pismo koje je Međunarodni sud u Haagu prošle sedmice uputio članovima Predsjedništva BiH povodom zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije.

 

"Dobio sam pismo. Ovo što se događa prevazilazi sve mjere razuma. Moje pismo je bilo otvoreno. Pisma Izetbegovića i Čovića su zatvorena. Eto do čega dovodi paralelizam. Sve je to posljedica ohrabrenja koje je ta struktura dobila od jednog člana Predsjedništva. Ovo je neka vrsta silovanja nad ljudima iz reda srpskog naroda u institucijama BiH. Sada mi je jasno odakle Izetbegoviću ranije ovo pismo", rekao je Ivanić, prenosi Oslobođenje.

 

"Stvari prelaze liniju normalnosti. Ako istraga pokaže da se radi o paralelizmu, zahtjevat ću prave mjere, jer ovo je stvar preko koje neću da pređem", dodao je.

 

Ivanić je rekao da su samo bošnjački kadrovi bili u dodiru s tom poštom, a istragu će provesti nadležno ministarstvo nakon čega će on odlučiti  o mjerama i eventualno zatražiti opoziv ambasadora.

 

Pošto je pismo otvoreno, kako je rekao Ivanić, dobiće ga i novinari.

 

U njemu kako je rekao piše da treba pojasniti status gospodina Softića.

 

"Meni ostaje nekoliko krupnih pitanja. Ovo su vrlo ozbiljne stvari koje imaju duboki politički uticaj. Podmetanje i varijante ove vrste, otvaranje pisma Predsjedavajućeg, što nije prvi put, od paralelnih struktura, neće proći", rekao je Ivanić.

 

Ivanić je kazao da će Sudu odgovoriti da je Softiću mandat istekao 2007. i da nijedan zvaničan organ BiH nije donio odluku o pokretanju revizije, iako je sazvao sjednicu Predsjedništva o tom pitanju koju je napustio Bakir Izetbegović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook