nije sve med i mlijeko

Svaka veza ima pet faza: Preživite li treću, to je ono PRAVO!

Lifestyle28.02.17, 09:16h

Svaka veza ima pet faza: Preživite li treću, to je ono PRAVO!
Svaka osoba ljubav doživljava na različit način, ali kada se ona ugasi, a partneri raziđu, rijetko ko može da kaže pravi razlog zašto nije potrajalo duže


Na pitanje šta je prava ljubav dobit ćete toliko različitih odgovora da ćete biti zbunjeniji nego ranije.

 

Svaka osoba ljubav doživljava na različit način, ali kada se ona ugasi, a partneri raziđu, rijetko ko može da kaže pravi razlog zašto nije potrajalo duže.


  

Psiholog Jed Diamond istraživao je veze 40 godina. Ima onih koji zaista pronađu svoju pravu ljubav sa kojom ostaju do kraja života, ali je ustanovio i pet stadijuma svake veze kroz koje se ljubav razvija. Najviše parova svoju vezu okonča u trećoj fazi. Evo kako je on to definisao: 

 

1. Zaljubljivanje 

Hormoni sreće preplavljuju tijelo, na partnera se gleda kroz ružičaste naočare, dok se mane zaobilaze. Partneru se vjeruje bez razmišljanja, pa je akcenat samo na dobrim stvarima veze. 

 

2. Postajete par 

Ljubav jača, rađa se zajednički život. Sve više vremena provodite sa partnerom, pa imate uticaj na mnoge njegove aspekte života. Veza postaje jača kada dođu djeca. Osjećate se zaštićeno i voljeno. 

 

3. Razočaranje 

Osjećanja počinju da nestaju, ponašanje partnera počinje da vam smeta, zapažate sve sitnice na koje do sada niste obraćali pažnju. Treba vam prostora, počinjete da sumnjate. Počinjete da se pitate i preispitujete sebe.

 

4. Prava ljubav 

Do ove faze dovodi odluka da se ipak borite za ljubav. Tada prihvatate partnera onakvog kakav on zaista jeste. Počinjete da razumete njegove mane i prestaju da vam smetaju. Sumnje nestaju, a veza jača. 

 

5. Znate da je vaša veza "ono pravo" 

Faza duboke, jake i iskrene veze. Shvatili ste značenje vaše veze i počinjete da uživate u zajedničkom životu. Sve što radite zajedno počinje da vas ispunjava pozitivnom energijom, imate osjećaj da ste jedno. Znate da je vaš partner vaša srodna duša s kojom želite da provedete život.

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!