Uoči sjednice NSRS

Predsjedništvo SNSD-a traži povlačenje Srba iz bh. organa i izvinjenje Srbiji

Front27.02.17, 12:09h

Predsjedništvo SNSD-a traži povlačenje Srba iz bh. organa i izvinjenje Srbiji
Dodik je, nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, istakao je da SNSD smatra da je neophodno uputiti objašenje svim relevatnim svjetskim faktorima o ovoj situaciji kršenja Dejtonskog sporazuma, uz čije provođenje ostaje SNSD i odbacuju udare na RS

 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da ta stranka traži da Narodna skupština RS-a danas na posebnoj sjednici zatraži da srpski predstavnici na nivou BiH redefinišu svoje ponašanje, povuku se iz bh. organa i ne odlučuju sve dok se na dnevni red ne stave važna pitanja za BiH, kao što je jačanje evropskog puta afirmacijom mehanizma koordinacije u orgnizacionom i proceduralnom smislu.

 

Odbacujući zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, kazao je da SNSD traži da se putem institucija Bosne i Hercegovine uputi izvinjenje Republici Srbiji, jer je dovedena u poziciju da "lažnim optuživanjem mora da objašnjavana svoju međunarodnu poziciju".

 

Tvrdi da je podnošenjem revizije presude protiv "izvršen brutalni napad na Srbiju od Bošnjaka".

 

Dodik je, nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, istakao je da SNSD smatra da je neophodno uputiti objašenje svim relevatnim svjetskim faktorima o ovoj situaciji kršenja Dejtonskog sporazuma, uz čije provođenje ostaje SNSD i odbacuju udare na RS.

 

Nakon potpisanog ugovora o mehanizmu koordinacije nije bilo, kaže, nikakvih drugih aktivosti na tom planu.

 

– Upozoravamo da nema evropskog puta BiH bez mehanizma koordinacije – kazao je Dodik na pres-konferenciji.

 

Traži i da FBiH i nivo BiH ispuni obaveze za aranžman BiH s MMF-om, a da je u ovom slučaju RS  kolateralna šteta FBiH i BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook