Kakvo nas proljeće očekuje

Stižu prve proljetne prognoze: Hoće li praznik i naredni dani biti u znaku sunca?

Hronika26.02.17, 21:50h

Stižu prve proljetne prognoze: Hoće li praznik i naredni dani biti u znaku sunca?
Prema većini prognostičkih materijala, čini kako će godišnje doba pred nama biti malo toplije od prosjeka

 

 

Nakon sunčanog i djelimično oblačnog ponedjeljka, i ugodnih temperatura između 5 i 15 stepeni, u BiH opet stižu kišni oblaci pa meteorolozi za naredne dane najavljuju promjenljivo vrijeme sa dosta padavina, a ponegdje čak i sa susnježicom i snijegom.


I za praznik, 1.mart, najavljuju se padavine tokom dana, ali bi u popodnevnim satima trebale prestati.


Ipak, temperature će biti u porastu, pa će u periodima bez kiše donositi prve nagovještaje proljetnog vremena.      


Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda vremenske prilike u zemlji tokom naredna tri dana bit će sljedeće:


PROGNOZA VREMENA ZA 28.02.2017. (Utorak), u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno oblačno. U Hercegovini i jugozapadnim područjima, poslije podne sa kišom, a u večernjim satima, padavine se očekuju i u ostalim djelovima. Na planinama sa susnježicom i snijegom. Vjetar umjeren na momente i pojačan južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 8, na jugu zemlje od 6 do 10, a najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 18 stupnjeva.


PROGNOZA VREMENA ZA 1.03.2017. (Srijeda), u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama sa susnježicom i snijegom. Poslije podne i krajem dana, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 0 i 6, na jugu zemlje od 4 do 8, a najviša dnevna temperatura zraka između 4 i 10, na jugu do 14 stupnjeva.


PROGNOZA VREMENA ZA 2.03.2017. (Četvrtak), u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka se očekuje u zapadnim područjima. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između -4 i 2, na jugu zemlje od 2 do 5, a najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 13, na jugu do 15 stupnjeva.

 

A kakvo nas proljeće očekuje?


Prvu dugoročnu prognozu donosi RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić koji nagovještava vrlo toplo proljeće.


- Zasad se, prema većini prognostičkih materijala, čini kako će godišnje doba pred nama biti malo toplije od prosjeka. U klimatologiji, proljeće je razdoblje od 1. ožujka do 1. lipnja. Južni dijelovi Europe prvi će osjetiti dolazak proljeća. Proboji toplog zraka iz Afrike ovdje će početi već tijekom ožujka, pojasnio je za RTL Vijesti, dodajući da će na ovim prostorima  prodori toplog zraka krenut relativno rano, već u prvoj polovini marta.

 

Što se tiče padavina, RTL-ov meteorolog predviđa da će one biti oko prosjeka, možda malo više u martu, ali upozorava i na mogućnost poplava u ovom mjesecu  zbog kombiniranog faktora - topljenja snijega u Alpama zbog više temperatura, ali i zbog mogućnosti za višak kiše.


No, sve u svemu, rezime je: proljeće toplo!


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook