sastanak čelnika u beogradu

Oštro o gorućoj temi revizije presude: Šta su danas kazali Ivanić, Dodik, Vučić i Nikolić?

Front22.02.17, 15:45h

Oštro o gorućoj temi revizije presude: Šta su danas kazali Ivanić, Dodik, Vučić i Nikolić?
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra kako će će u periodu koji slijedi "vjerovatno biti podnesena ilegalna tužba"

 

Srbija će uvijek stajati uz Srbe u Bosni i Hercegovini. Mi smo jedan te isti narod. Dat ćemo podršku RS-u i svemu onom što se u BiH radi, kazao je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem- javlja Avaz.

 

- Moramo da razmišljamo o BiH, a i o Bošnjacima. Srbija i RS nisu ni na koji način učestvovali u tome da kvarimo ove odnose. Došli smo do toga da jedan član Predsjedništva pokreće pitanje koje ne samo da nije u njegovoj nadležnosti, već šta je cilj - izjavio je Nikolić medijima u Beogradu.

 

Ističe kako je nakon ovog poteza veoma neizvjesno kako će se stvari odvijati u BiH, i kako će se dalje odvijati njeni odnosi sa Srbijom - rekao je Nikolić.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra kako će će u periodu koji slijedi "vjerovatno biti podnesena ilegalna tužba".

 

- Bit ćemo u dnevnoj komunikaciji i preduzimati adekvatne političke mjere. Unutar RS postoji visoko jedinstvo. Nema definitivnih dogovora, naša komunikacija je dnevna. Mi imamo namjeru da koristimo institucije u našem interesu i radit ćemo ono što je korisno - kazao je Ivanić.

 

Ističe kako ga ne brine revizija.

 

- Ona je neutemeljena i bilo bi mimo svake logike da bude prihvaćena. Čovjek koji je naviše srušio BiH je Izetbegović. Argumentacija je na našoj starni. Od koga je dobro je, mislim na međunarodnu zajdenicu, što nema napada na nas. Šta bi bilo da mi ovo radimo. Garant trebaju izaći i reći da se ruše insitucije BiH i da ih ruše Bošnjaci, a ne Srbi. Ako tog stava ne bude, onda se produbljuje kriza - dodao je Ivanić.

 

Nakon njega obratio se predsjednik RS Milorad Dodik:

 

- Moram reći da je njihov primarni cilj da se ukine RS. Kažu da su Srbi krivi za genocid koji se nije ni desio. Bakir (Izetbegović op.a.) je zatvorio vrata BiH i njenoj perspektivi. On je ugasio svijetlo u BiH. Od BiH ne može biti ništa, ona je država nazor i to se pokazuje ovom odlukom o reviziji tužbe. Treba primijetiti da je skup održan u Vijećnici gdje stoji tabla na kojoj se osuđuju Srbi za navodni genocid. I da nije bilo rata njihova mržnja bi bila ista. Ovo je krah pomirenja, propali su napori međunarodne zajednice. Mi Srbi smo jedinstveni u ovome. Ivanić je poduzeo nekoliko važnijh koraka, koji su logični. Imat ćemo sjednicu Parlamenta u ponedjeljak vezano za ovu situaciju. Ovo je formalno upereno protiv Srbije ali mi to doživljavamo kao udar na Srbe. Uvjeren sam da će to Sud odbiti, ali ostaje problem da neko umjesto nekog odlučuje, kazao je Dodik danas u Beogradu.

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić navodi kako je pitanje da li će Srbi učestvovati u organima vlasti.

 

- Srbija se ni na koji način nije miješala u tu odluku predstavnika Srba u BIH. To je njihovo pravo. Ono što je za nas problem jeste činenica da su ovim naši odnosi vraćeni 25 ili 22 godine nazad. Mi danas ne možemo da govorimo o izgradnji povjerenja. Moramo govoriti o vitalnom interesu Srbije i RS-a, ali trebalo bi i BiH i sad ga svodim na najnižu ljestvicu - očuvanje mira i stabilnosti, da odgovorimo na tužbu i pobijedimo, i da tužba ne urodi plodom, da svoj narod zaštitimo. Mi smo za istinski dijalog sa bošnjačkim narodom - rekao je Vučić.

Neko od nas, nastavio je, nije bio dovoljno iskren.

 

- Mnogo smo vremena protraćili, a ništa nismo uradili. Što se Srbije tiče, mi ćemo da poštujemo intergritet BiH i RS-a, ali ono što je danas naš primarni cilj jeste najšire pomirenje, to je bila naša jednostrana želja. Mi nemamo pravo da dozvolimo ponižavanja Srbije. Cilj Srbije je očuvanje mira sa BiH, a sve preko toga je dobro ako uspijemo - poručio je Vučić.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook