DEMOKRATSKA FRONTA/ KUDA IDE BIH SA OVAKVOM POLITIKOM

Zlopamćenje i mitomanska prošlost: Čemu podnošenje revizije tužbe u 'zadnjoj minuti sudijske nadoknade'?!

Front22.02.17, 09:56h

Zlopamćenje i mitomanska prošlost: Čemu podnošenje revizije tužbe u 'zadnjoj minuti sudijske nadoknade'?!
Demokratska fronta uputila je saopštenje povodom revizije presude protiv Srbije koje prenosimo u cjelosti

 


Svjedoci smo  posljednjih dešavanja na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. Političke „elite“, personificirane u nacionalnim  liderima  konstitutivnih naroda, po ko zna koji put svjesno priozvode novu političku krizu u zemlji.


Neosporna činjenica je da se desila agresija Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu, čiji su  proizvod hiljade  žrtava , koje su dominantno, brojčano,najviše bošnjačke. Unatoč tome, ne može se zaboraviti da su produkt agresije na Bosnu i Hercegovinu, neposredno ili posredno i brojne žrtve i u ostala dva konstitutivna naroda, kao i među stanovništvom Bosne i Hercegovine koje se nacionalno izjašnjavalo na drugačiji način. O raseljenim, izbjeglim, ranjenim, silovanim i poniženim ljudima, koji imaju svoje ime i prezime, i teške priče i  sudbine, slabo ko više i govori.


S druge strane, donoseći odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju presude u „zadnjoj minuti  sudijske nadoknade“ utakmice koja se mogla igrati zadnjih 10 godina, Bakir Izetbegović je, kako je i sam izjavio sasvim svjesno proizveo novu, veliku političku krizu u zemlji.


Obzirom da je u javnosti izašao podatak, da je bez ikakvih konsultacija sa bilo kim, još  11.  maja 2016. godine, Bakir Izetbegović potpisao Ugovor o djelu sa advokatom Sakibom Softićem, kojim naručuje poslove „analize presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore“, te poslove „procjene opravdanosti podnošenja zahtjeva za reviziju pomenute presude“, postavlja se logično pitanje, zašto je organizirao skup u vijećnici tek 17.02.2017. godine, tj. samo par dana prije isteka roka za podnošenje zahtjeva za reviziju?


Zašto je tek taj dan pozvao  pravne eksperte, ljude iz svijeta politike, akademske zajednice te vjerske lidere, da bi se s njima konsultovao o navedenom pitanju? Odgovor je vrlo jasan -  bili su mu potrebni jamci za izazivanje političke krize, i za eventualni pravni neuspjeh zahtjeva za reviziju. Jasno je da su se mnogi pozvani pojavili sa osjećajem pijeteta prema žrtvama agresije, a ne iz podrške ovakvom političkom djelovanju Izetbegovića, na šta je i sam računao.


S druge strane lideri Saveza za promjene, povlače potez blokade državnih institucija BIH, Ivanić otkazivanjem redovne, a zakazivanjem vandredne sjednice Predsjedništva BiH, parlamentarci iz RS nedolaskom na sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, a ministri nedolaskom na sjednicu Vijeća ministara BiH, što je svakako protuustavno djelovanje. Postavlja se pitanje, da li se time pridružuju Miloradu Dodiku u političkom djelovanju i amnestiraju sve njegove političke poteze, uključujući i one protiv kojih su se glasno borili do prije nekoliko dana? Postavlja se i pitanje da li imaju strah od rezultata podnešenog zahtjeva za reviziju, i zašto?


Kriza je, sad je već jasno, svjesno proizvedena, i neizbježna. U društvu kakvo je bosanskohercegovačko, ranjeno, poniženo, duboko nacionalno i administrativno podjeljeno, to je bilo i neupitno da će se desiti. Savez za promjene će se, sasvim je jasno ponašati slično kao i SNSD, a HDZ će glumiti političku neutralnost, kao da se pitanje žrtava agresije na BiH ne tiče Hrvata, te će uporedo  insistirati, sad već sasvim otvoreno, na trećem, ili kojem već zasebnom hrvatskom entitetu.


Ovakva kriza će samo hraniti stare nacionalizme i nacionalne lidere, svaka druga politika se dovodi u poziciju da ne može u prvi plan stavljati prave probleme građana, nezaposlenost, siromaštvo, sistemsku pljačku i korupciju, iseljavanje stanovništva.


Napominjemo da DEMOKRATSKA FRONTA od svog osnutka zagovara novu kulturu pamćenja / sjećanja kao transetničku i transkonfesionalnu memoriju, i to ne samo u Bosni i Hercegovini već i u čitavoj regiji. Time u procesu pomirenja svakako želimo na prvo mjesto staviti istinu (ma kakva ona za koga bila), ali i izaći iz opterećujuće i neprerađene (mitomanske) prošlosti, iz zlopamćenja i, pogotovo, pamćenja zla samo onih drugih a nalaženja opravdavanja za sve ono loše što smo, u bilo koje i čije ime, možda i sami učinili drugima. Jer zlo je zlo i čime god ga neko pokušavao pravdati, dobrim se ono zvati ne može. Ne budemo li stoga smogli snage za istinu i prihvatanje te istine, ma koliko nas ona danas pogađala,  budućim  ćemo generacijama ostavljati u amanet samo podstrek za osvete, možda i za kakve nove ratove.


 Izetbegović mora javnosti iznijeti sve nove činjenice i dokaze koje će agent Softić sa pravnim timom podnijeti u zahtjevu za reviziju, jer bez valjanih  argumenata ni on,  ni bilo ko nema pravo zemlju u prelomnim političkim vremenima izlagati ovakvoj krizi i, u najboljem slučaju, potpunoj blokadi institucija BiH.


Lideri saveza za promjene moraju reći da li su se pridružili Miloradu Dodiku u njegovom političkom djelovanju, a Dragan Čović i HDZ moraju barem hrvatskim žrtvama, njihovim obiteljima i prognanicima objasniti, otkud politička procjena da budu neutralni u ovom procesu, navodi se u saopštenju Demokratske fronte.       

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)                                                         

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook