Jetra je jedinstveni čistač našeg organizma, koji toliko toga čini za nas, da je ponekad potrebno da mu posvetimo malo pažnje i olakšamo mu posao.
Uz pomoć ovih namirnica, jetra efikasnija prečišćava naš organizam::
Bijeli luk
Bijeli luk pomaže jetri da aktivira enzime koji izbacuju toksine iz našeg organizma. Takođe, zahvaljujući prirodnim sastojcima alicinu i selenu, pročišćavanje je efikasnije, jer je alicin antioksidans, antibiotik i ima protivgljivično dejstvo, dok selen pojačava aktivnost antioksidanasa.
Kafa
Kafa pomaže u snižavanju rizika od bolesti jetre, iako istraživači još ne znaju zašto je to tako. Jedna studija je pokazala da osobe koje uzimaju dvije šolje kafe dnevno smanjuju šansu za dobijanje neke od bolesti jetre za 44 odsto.
Međutim, oni upozoravaju da sama kafa ne može obrnuti efekte teškog opijanja.
Avokado
Istraživanja pokazuju da je avokado blagotvoran za jetru, jer sadrži antioksidans glutation, koji je odgovoran za filtriranje štetnih supstanci i štiti ćelije jetre od oštećenja.
Turmerik
Ovaj začin (kod nas se rijetko pronalazi samostalno, ali je obavezan sastojak mešavine začina koja se prodaje pod nazivom “kari”), smanjuje količinu slobodnih radikala koji oštećuju jetru. Turmerik pomaže našem tijelu da razgradi masti i stvara žuč, koja prirodno oslobađa jetru toksina.
Grejpfrut
Grejpfrut pomaže u sprečavanju oštećenja jetre. Visoka koncentracija vitamina C i antioksidanasa u ovom voću izbacuje toksine iz tijela i sprečava oštećenja ćelija. Štaviše, studija iz 2006. je otkrila da ekstrakt grejpa naringenin aktivira hemikalije odgovorne za oksidaciju masnih kiselina. To na duge staze može spriječiti oboljenje poznato kao masna jetra.
(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook