Uzgoj rajčica u komercijalne svrhe u posljednjih nekoliko desetljeća doveo je do postupog gubitka njegovog prepoznatljivog ukusa, a znanstvenici su sada potvrdili da se to nije dogodilo slučajno, piše Net.hr.
Jeste li se ikada pitali zašto su rajčice koje kupujete u trgovinama tako bezukusne?
Odgovor (iznenađenje!) je u zaradi. Uzgajivačima rajčica bitan je prinos, a genetske varijacije povezane s obilnim urodom nisu one koje su povezane i s dobrim okusom.
“Kupci se žale kako moderne rajčice imaju slab okus, više su poput vodenog balona”, kaže voditelj studije Sanwen Huang s Poljoprivrednog instituta u kineskom gradu Shenzhenu.
Identificirani spojevi koji daju okus
Kako se farmeri mogu riješiti ove “vodene bombe” te ponovo vratiti bogati, slatki okus rajčice?
Znanstvenici su identificirali 33 spoja koji određuju okus rajčice, kao i 250 genetskih lokacija na kromosomima koje ga kontroliraju, piše Live Science.
Pomoću toga su otkrili kako se moderne rajčice kultiviraju na temelju veličine, jer kupci preferiraju veće plodove, te čvrstoće, jer se čvrste rajčice lakše prevoze. Na sam okus nije se obraćalo dovoljno pažnje.
“Otkrili smo kako moderne komercijalne sorte često sadrže znatno niže količine mnogih važnih spojeva koji određuju okus, nego što su imale starije sorte”, navode znanstvenici.
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook