foto i video/ posvećenost jazzu

Sinan Alimanović trostruki kandidat za Šestoaprilsku nagradu

Kultura01.02.17, 16:40h

Sinan Alimanović trostruki kandidat za Šestoaprilsku nagradu
Muzičko udruženje “Simfo” ističe da već dugi niz godina niko od stručnjaka iz svijeta muzike nije dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, te da je pravo vrijeme da se nagradi Sinan Alimanović koji je čitav život posvetio jazzu održavajući ga živim u Gradu Sarajevu

 

Muzičko udruženje “Simfo”, Udruženje za kulturu, podršku i edukaciju građana „Okean“ i Grupa Građana Grada Sarajeva kandidirali su pijanistu, kompozitora, dirigenta, aranžera i profesora Sinana Alimanovića za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. 


Muzičko udruženje “Simfo” ističe da već dugi niz godina niko od stručnjaka iz svijeta muzike nije dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, te da je pravo vrijeme da se nagradi Sinan Alimanović koji je čitav život posvetio jazzu održavajući ga živim u Gradu Sarajevu, ali i promovirajući Sarajevo, u najboljem svjetlu, u cijelom svijetu. Simfo smatra da bi Grad Sarajevo trebao odati počast Sinanu Alimanoviću, u vidu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, jer je najmanje što, kao grad, može učiniti jeste podržati velikog umjetnika kakav je Sinan Alimanović:


“Sinan Alimanović je ličnost koja je čitav svoj život posvetila i požrtvovala jazzu, održavajući ga živim u Gradu Sarajevu. Sinan Alimanović je mnogo prije postojanja različitih festivala i novih omladinaca, održavao jazz živim puno kvalitetnije i žustrije, te ga je održao na visokom nivou za generacije koje su došle i dolaze.” – navode iz Muzičkog udruženja “Simfo”.
Udruženje za kulturu, podršku i edukaciju građana Okean, takodjer je jednoglasno kandidovalo Sinana Alimanovića za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva jer smatra da je ova nagrada već odavno trebala biti u rukama jedinstvenog umjetnika kakav je Sinan Alimanović. Kada niko nije obraćao pažnju na stradanja u BiH, Sinan Alimanović je svojim zalaganjem netjerao Evropu da se zapita: otkud ovakvi talenti u ratom zahvaćenom području i ko je taj koji čuva dostojanstvo u kulturi. Upravo, Sinan Alimanović je čuvao, ali i dalje čuva, sjeme kulture, kako u ratu, tako i u miru, za mlade  generacije i zbog toga treba biti nagradjen:


“Zar ima u Sarajevu neko ko je zaslužio više Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, od Sinana Alimanovića? Ako je dobio poštovanje na svjetskom nivou, treba ga dobiti i u Sarajevu, to jest poštovanje je prvo trebao dobiti u Sarajevu.” – navode iz Udruženja za kulturu, podršku i edukaciju građana Okean.

 

sinan-alimanovic


Grupa Građana Grada Sarajeva, pokraj što je kandidirala svog sugrađanina Sinana Alimanovića, snimila je i niz videa u kojima građani različitih generacija i profesija, obrazlažu zašto Sinan Alimanović treba biti dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Neki od učesnika su: 

 

doc. dr. Dino Rešidbegović (kompozitor i profesor):

 

 

Elvis J. Kurtović (kralj regionalnog r’n’r-a):  

 

 


Haris Ljumanović (audio inženjer / muzički producent):

 


Safet Begić (likovni umjetnik):

 


Kenan Ljuhar (doktor medicine):  

 

 

Zlatan Babić (vlasnik rock cluba Marquee):

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!