DEPO ISTRAŽIVANJE/ EVROPSKE INTEGRACIJE I BUDUĆNOST BIH

Kako za kratko vrijeme od 5 radnika stići do 50 zaposlenih: Priča o uspjehu bh. firme MDG International

Front28.01.17, 15:27h

Kako za kratko vrijeme od 5 radnika stići do 50 zaposlenih: Priča o uspjehu bh. firme MDG International
Sa manje od 25 MSP-a na 1.000 stanovnika, u poređenju s prosjekom EU-a od 40 malih i srednjih poduzeća, BiH zaostaje za drugim zemljama u regionu u smislu poticaja za poduzetništvo. Odgovor na pitanja šta i koliko ti poticaji znače u praksi, donosimo na primjeru bh. firme MDG International

 

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ

 

Firma MDG International je počela sa radom prije tačno pet godina, u januaru 2012. godine. Počela je kao “joint venture” tip kompanije, s tim da je proizvodnja počela u maju iste godine. Osnovna djelatnost firme MDG International jeste proizvodnja metalnih komponenti visoke preciznosti uz pomoć moderne CNC-tehnologije za transportni sektor i brodogradnju.
 

- Naša ideja vodilja bila je ostvariti izvoz na tržište Evropske unije i u tome smo uspjeli, budući da je do sada kompletan izvoz plasiran na tržište EU - kaže Muris Obarčanin, direktor i suvlasnik MDG Internationala.

 

muris-obarcanin
Naša ideja vodilja bila je ostvariti izvoz na tržište Evropske unije i u tome smo i uspjeli, budući da je do sada kompletan izvoz plasiran na tržište EU, kaže Muris Obarčanin

Kako kaže, za razliku od većine firmi u okruženju, u MDG International se trude raditi “onako kako treba”, a obzirom da se konkurencija uglavnom ne pridržava te filozofije, često su u prilici da ih se hvali zbog toga što profesionalno obavljaju svoj posao.


- Međutim, to u stvari diktiraju naši kupci jer oni od nas traže perfekcionizam i profesionalan odnos - pojašnjava Obarčanin, te dodaje da su trenutno u fazi razvijanja i uz nekoliko dobavljača materijala, kao i nekoliko kooperanata, nastoje dopuniti kapacitete koji nedostaju.


OPET BiH ZAOSTAJE ZA SUSJEDIMA: Prema riječima Jamile Milović Halilović, glasnogovornice Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, Bosna i Hercegovina je sporija od mnogih susjednih zemalja u prilagodbama tržišnim promjenama. 

 

mdg-international2
Mala i srednja poduzeća su okosnica bh. privrede. MSP-i učestvuju sa preko 60% u ukupnoj zaposlenosti i generiraju više od 60% BDP-a

Sa manje od 25 malih i srednjih preduzeća na 1.000 stanovnika, u poređenju s prosjekom EU-a od 40 malih i srednjih poduzeća, BiH zaostaje za drugim zemljama u regionu u smislu poticaja za poduzetništvo.


- Mala i srednja poduzeća su okosnica bh. privrede. MSP-i učestvuju sa preko 60% u ukupnoj zaposlenosti i generiraju više od 60% BDP-a. Pripreme Bosne i Hercegovine u oblastima industrijske politike i MSP-a su i dalje u ranoj fazi. Zemlja nema sveobuhvatnu industrijsku politiku. Poticanje rasta MSP-a u BiH zahtijeva bolju koordinaciju politika i poboljšano operativno okruženje - naglašava Milović Halilović.


TEŠKO JE NAPREDOVATI, ALI JE, IPAK, MOGUĆE: Uspješan rad firme MDG International prepoznat je, pa su podršku dobili i iz Evropske unije. Naime, u okviru podrške malim i srednjim preduzećima iz za to namijenjenog fonda dodjeljena su određena sredstva za unapređenje poslovanja.

 

mdg-international4
Uz novo 3D softversko rješenje za modeliranje, kao rezultat EU pomoći, MDG International je povećalo svoj promet za 43 posto i izvoz za 48 posto

Tako je uz pomoć EU MDG International povećao poslovanje uvođenjem novih rješenja za softverski dizajn i modeliranje. Naime, uz novo 3D softversko rješenje za modeliranje, kao rezultat ove pomoći, MDG International je povećalo svoj promet za 43 posto i izvoz za 48 posto, čime su se stekli povoljniji uslovi za širenje poslovanja.

 

- Što se tiče planova, u ovom poslu je vrlo teško praviti prognoze. U pet godina smo porasli sa pet na skoro 50 zaposlenih, ali ograničeni smo prostorom. Smatramo da bi u sljedeće dvije godine mogli uduplati kapacitete, što bi bio kranji cilj našeg projekta i nešto što bi bilo održivo na duže vrijeme - za kraj je pojasnio Obarčanin.

 

U ČEMU SE OGLEDA POMOĆ EU: Evropska unija djelovanje malih i srednjih preduzeća potpomaže tako što stvara poslovno okruženje temeljem Zakona o malim poduzećima za Evropu (engl. SBA), koji osigurava sveobuhvatnu politiku za MSP-e za EU i zemlje EU-a. 


Promocija poduzetništva kroz Akcioni plan za poduzetništvo, podrška edukaciji poduzetnika te alati za podršku za ambiciozne poduzetnike također su podržane od strane EU, kao i unaprjeđenje pristupa novim tržištima i internacionalizacija, unutar jedinstvenog tržišta EU-a i izvan EU-a.
 
Također, olakšan pristup finansijama kroz poboljšanje finansijskog okruženja za mala i srednja poduzeća i pružanje informacija o finansiranju; podrška za konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva i inovacije kao ključnih aspekata politike EU-a vezano za industriju i poduzetništvo te posebno za mala i srednja poduzeća; te osiguravanje ključnih mreža podrške i informacija za male i srednje poduzetnike, poput Your Europe Business portala, Enterprise Europe Network, SME Internationalisation portala te jedinstvenog portala za pristup finansijskim sredstvima također su konkretni koraci koje EU čini kako bi pomogla djelovanje malih i srednjih preduzeća.

 

Prethodne EU reportaže čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook