čudo novog života

Sedam nevjerovatnih stvari koje beba radi u prvom satu nakon rođenja

Lifestyle21.01.17, 18:34h

Sedam nevjerovatnih stvari koje beba radi u prvom satu nakon rođenja
Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Acta Paediatrica bio je detaljno analizirati ponašanje novorođenčeta

 

Znanstvenici su proučavali prvih 60 minuta u životu novorođenčeta i zabilježili što se točno događa u tih prvih sat vremena nakon dolaska na svijet


Zbog uzbuđenja, umora, hormona i drugih stvari, većini mama teško je sjetiti se što se sve dogodilo u prvom danu s novorođenčetom, a kamoli prvih sat vremena s bebom. No istraživači tvrde da je prvih 60 minuta u životu novorođenčeta nevjerojatno i prepuno postignuća!

 

Švedski znanstvenici proučavali su prvih 60 minuta u životu novorođenčeta i zabilježili što se točno događa u tih prvih sat vremena nakon dolaska na svijet. Kamerom su snimali ponašanje 28 beba rođenih u terminu odmah nakon rođenja. Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Acta Paediatrica bio je detaljno analizirati ponašanje novorođenčeta – od trenutka rođenja, traženja bradavice, sisanja, i spavanja. 

 

Znanstvenici kažu da su ove prekretnice samo otprilike određene, ali svaki prvi sat je za svaku bebu drugačiji. Ipak je nevjerojatno pročitati što sve novorođenče može postići u prvom satu nakon dolaska na svijet.


Minuta 0

 

Beba jako i glasno zaplače. Može li ijedna mama zaboraviti taj zvuk? Ovaj plač pomaže bebinim plućima da počnu raditi.

 

Minuta 2

 

Nakon plača, beba provodi minutu u opuštanju, i drži se za mamina prsa. To je prvo maženje novorođenčeta s mamom. Znanstvenici smatraju da je ova pauza od plača važna jer je štitila novorođenče od mogućih grabežljivaca.

 

Minuta 2,5

 

Beba se počinje buditi, otvori oči po prvi puta i postupno počinje pomicati glavu i usta.

 

Minuta 8

 

Beba je već aktivnija, oči su joj otvorene pet minuta i duže. Raste joj zanimanje za svijet oko sebe, gleda majčino lice i grudi, počinje pokazivati glad, proizvodi slatke zvukove i pomiče ručice prema ustima.

 

Minuta 18

 

Umorna je od sve te aktivnosti i sada odmara.

 

Minuta 36 

 

Odmorena je i spremna za dalje, a instinkt za hranom postaje sve jači i beba se prema osjećaju za miris okreće prema maminim dojkama.

 

Minuta 62

 

Beba jede i tako dobiva male količine kolostruma.

 

(Klokanica.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook