DEPO ISTRAŽIVANJE/ EVROPSKE INTEGRACIJE I BUDUĆNOST BIH

Priča o uspjehu 'Krajina Klasa': Kako je mala pekara narasla do fabrike koja zapošljava 200 ljudi?

Hronika15.12.16, 13:31h

Priča o uspjehu 'Krajina Klasa': Kako je mala pekara narasla do fabrike koja zapošljava 200 ljudi?
Mala i srednja poduzeća čine 99 posto svih poduzeća u Evropskoj uninji. U posljednjih nekoliko godina, MSP-i su stvorili oko 85 posto novih radnih mjesta i osigurali dvije trećine ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru u EU. Nažalost, slika u BiH je daleko od toga, ali i ovdje ima uspješnih priča... Ovo je jedna od njih...

 

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ

 

Banjalučka pekara "Manja" je počela sa radom 1995. godine kao mala zanatska pekara sa tri zaposlena.


Bila je to privatna pekarska radnja koja već 1997. godine prerasta i registruje se kao preduzeće Krajina Klas doo Banja Luka. Preduzeće danas zapošljava 200 radnika raznih profila, prevashodno profesionalnih pekara i poslastičara.


- Naše kolače izvozimo već desetak godina na tržište Slovenije te smo nedavno ušli na tržište Hrvatske - kaže Nemanja Trivić iz Krajina Klasa.


TRNOVIT PUT RAZVOJA: Ipak, put od male pekare do velikog preduzeća nije bio ni lak ni jednostavan.


- Poteškoće sa kojima smo se susretali su neke uobičajene za naše prostore, poput nedostatka kvalifikovane radne snage, nepoznavanje novijih tehnologija koje su standardne u svijetu, malen broj zainteresovanih za rad u pekari, parafiskalni nameti, standardna papirologija i birokratske procedure koje oduzimaju previše vremena, pogotovo u današnjem poslovanju - pojašnjava Trivić za DEPO Portal.

 

krajina-klas-pekara1
Put od male pekare do velikog preduzeća nije bio ni lak ni jednostavan: Nedostatak kvalifikovane radne snage, nepoznavanje novijih tehnologija koje su standardne u svijetu, malen broj zainteresovanih za rad u pekari, parafiskalni nameti...

Obzirom da su mala i srednja poduzeća okosnica privrede zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU sa područja Zapadnog Balkana i Turske, jasno je zašto je pozitivni primjer pekare "Manja" i preduzeća Krajina Klas nešto čemu bh. privrednici trebaju težiti.


Naime, mala i srednja poduzeća čine 99 posto svih poduzeća u EU. U posljednjih nekoliko godina, MSP-i su stvorili oko 85 posto novih radnih mjesta i osigurali dvije trećine ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru u EU. 


- Evropska komisija smatra mala i srednja poduzeća i poduzetništvo ključnim za osiguranje privrednog rasta, inovacije, stvaranje novih radnih mjesta i socijalnu integraciju u EU – ističe Jamila Milović Halilović, glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

 

krajina-klas-pekara
Rukovodstvo pekare je radilo rame uz rame sa savjetnicima projekta i ubrzo je instalirana nova oprema, pored optimizacije postojećih i uvođenja novih proizvoda, pa je Krajina Klas postala pionir u ovom specifičnom segmentu u zemlji

KAKO JE POČELO: Konkretno, Krajina Klas je u okviru EU projekata za mala i srednja preduzeća zatražila pomoć za unaprjeđenje pekarskih proizvoda, uvođenje novih recepata i polupečenih proizvoda za produženje roka trajanja proizvoda.

 

Rukovodstvo pekare je radilo rame uz rame sa savjetnicima projekta i ubrzo je instalirana nova oprema, pored optimizacije postojećih i uvođenja novih proizvoda. U drugoj fazi su uvedeni novi pekarski proizvodi od kiselog tijesta, čime je Krajina Klas postala pionir u ovom specifičnom segmentu u zemlji.


Rezultati nisu izostali i ogledaju se u tome da je Krajina Klas ostvarila povećanje prometa od čak 55 posto.

 

U ČEMU SE OGLEDA POMOĆ EU: Evropska unija djelovanje malih i srednjih preduzeća potpomaže tako što stvara poslovno okruženje temeljem Zakona o malim poduzećima za Evropu (engl. SBA), koji osigurava sveobuhvatnu politiku za MSP-e za EU i zemlje EU-a. 

 

krajina-klas-pekara2
 U maju 2015. godine, EU i EBRD su pokrenuli novi program za podršku konkurentnosti MSP-a u BiH, kojim se predviđa pomoć za više od 130 malih i srednjih poduzeća kroz savjetodavne projekte koji se oslanjaju na stručnost međunarodnih savjetnika i domaćih konsultanata te koji jačaju svijest o najboljim praksama Zakona o malim poduzećima EU (SBA)

Promocija poduzetništva kroz Akcioni plan za poduzetništvo, podrška edukaciji poduzetnika te alati za podršku za ambiciozne poduzetnike također su podržane od strane EU, kao i unaprjeđenje pristupa novim tržištima i internacionalizacija, unutar jedinstvenog tržišta EU-a i izvan EU-a.

 

Također, olakšan pristup finansijama kroz poboljšanje finansijskog okruženja za mala i srednja poduzeća i pružanje informacija o finansiranju; podrška za konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva i inovacije kao ključnih aspekata politike EU-a vezano za industriju i poduzetništvo te posebno za mala i srednja poduzeća; te osiguravanje ključnih mreža podrške i informacija za male i srednje poduzetnike, poput Your Europe Business portala, Enterprise Europe Network, SME Internationalisation portala te jedinstvenog portala za pristup finansijskim sredstvima također su konkretni koraci koje EU čini kako bi pomogla djelovanje malih i srednjih preduzeća.

 

DOSADAŠNJA I BUDUĆA POMOĆ EU-A U SEKTORU MSP-A U BIH: BiH zaostaje u regiji kada je riječ o izradi politika o MSP-ima, zbog fragmentiranog institucionalnog okvira i nedostatka koordinacije između institucija. Izazovi naglašavaju rastuću potrebu za snažnijom koordinacijom politika između države i entiteta i potrebom uvođenja cjelodržavne strategije razvoja MSP-a. 

 

Konkurentnost i razvoj MSP-a u BiH imaju značajne koristi od prethodnih i tekućih oblika pomoći. Prioritet multinacionalnog IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć) programa jeste povećanje regionalne konkurentnosti kroz bolji pristup finansiranju za mala i srednja poduzeća u bliskoj saradnji s međunarodnim finansijskim instrumentima (IFI) putem Programa za razvoj poduzeća i inovacije Zapadnog Balkana (EDIF), dok TAIEX osigurava ad hoc i kratkoročnu tehničku pomoć. 

 

- Za ovaj sektor su relevantni i programi EU-a, Horizon 2020 (istraživanje i inovacije) i COSME  (konkurentnost poduzeća i MSP-a), a također su u skladu s prioritetima iz IPA II programa za BiH. U maju 2015. godine, EU i EBRD su pokrenuli novi program za podršku konkurentnosti MSP-a u BiH, kojim se predviđa pomoć za više od 130 malih i srednjih poduzeća kroz savjetodavne projekte koji se oslanjaju na stručnost međunarodnih savjetnika i domaćih konsultanata te koji jačaju svijest o najboljim praksama Zakona o malim poduzećima EU (SBA) - naglasila je Milović Halilović. 

 

Na kraju je važno istaći da od 1. jula 2014. godine Bosna i Hercegovina ima osiguran potpuni pristup novom sedmogodišnjem programu EU-a u oblasti istraživanja i inovacija, Horizon 2020, a ove godine, tačnije 2. juna, pridružila se programu EU-a za mala i srednja poduzeća COSME.

 

Prethodne EU reportaže čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook