Visoki predstavnik poručio da nema ništa od dezintegracije

Valentin Inzko: Kad bi RS tražila nezavisnost, međunarodna zajednica bi radila intervenciju u BiH

Front13.12.16, 19:43h

Valentin Inzko: Kad bi RS tražila nezavisnost, međunarodna zajednica bi radila intervenciju u BiH
Visoki predstavnik raspolaže širokim rasponom ovlasti kako bi djelovao protiv narušavanja Dejtonskog sporazuma, a koje su zamišljene da očuvaju Bosnu kao jedinstvenu državu

 

Separatisti koji pokušavaju podijeliti Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama mogli bi ugroziti njene napore da se pridruži Evropskoj uniji i primorati međunarodne sile na intervenciju, izjavio je za Rojters visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko.

 

Evropska unija je prije tri mjeseca prihvatila aplikaciju Bosne i Hercegovine za priključenje EU, stoji u tekstu dopisnice Rojtersa iz Sarajeva. Prošle sedmice zemlja je preduzela prve korake u, izvjesno je, dugotrajnom procesu pristupanja. Međutim, nedavno su srpski i hrvatski nacionalisti intenzivirali pozive na podjelu zemlje po etničkim linijama.

 

“Imamo, s jedne strane, integraciju u Evropu i, u isto vrijeme, dezintegraciju kod kuće”, kazao je Valentin Incko, dodajući:” Ukoliko bi se to desilo mogao bi biti usporen proces približavanja Briselu, jer, dezintegracija je jača od integracije. Intervenisali bismo ukoliko bi crvene linije bile prekoračene, ako bi (bosanski Srbi) raspisali referendum o nezavisnosti”, rekao je Incko.

 

Visoki predstavnik raspolaže širokim rasponom ovlasti kako bi djelovao protiv narušavanja Dejtonskog sporazuma, a koje su zamišljene da očuvaju Bosnu kao jedinstvenu državu sa Sarajevom kao nepodijeljenim glavnim gradom.

 

Upitan o mogućnosti eventualne vojne intervencije u slučaju secesije, Incko je rekao da bi se radije držao mirnih rješenja, poput međunarodnog pritiska.

 

Međutim, neke zapadne diplomate, navodi Rojters, izjavile su da bi u slučaju secesije bosanskih Srba Incko imao ovlasti da pozove strane trupe kako bi spriječile oružani sukob. Agencija podsjeća da se u Bosni i Hercegovini u EU misiji očuvanja mira nalazi još oko 200 vojnika.

 

(BHRT/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook