Dobra vijest za ljubitelje ugljikohidrata

Potpuno zdrava metoda: Kako kalorije u tjestenini i riži smanjiti i do 50 posto u toku kuhanja?

Lifestyle07.12.16, 12:32h

Potpuno zdrava metoda: Kako kalorije u tjestenini i riži smanjiti i do 50 posto u toku kuhanja?
Nakon što se ohladila u frižideru, ponovnim zagrijavanjem kalorije u riži neće se povećati

 

Naučnici sa Šri Lanke pronašli su način kako kalorije u riži smanjiti za pola, a evo što morate napraviti kako bi i vama to uspjelo: 

 

1. Na svakih 65 grama nekuhane riže, u kipuću vodu dodajte žličicu zdravog ulja poput kokosovog ili maslinovog (na 65 grama riže koristite 0,3 litre vode).


2. Kuhajte rižu kao i obično, a zatim je ostavite da se preko noći ohladi u hladnjaku. Tokom hlađenja kalorije u riži će se smanjiti, a evo i zašto je tako: proces hlađenja, skupa sa zdravim uljima koje ste dodali vodi, povećava količinu otpornog škroba u riži, neprobavljivog ugljikohidrata koje tanko crijevo ne može preraditi te se pretvara u glukozu. Otporni škrob ne apsorbira se u tankom crijevu pa neprobavljen dospijeva u debelo crijevo te može pomoći pri mršavljenju.

 

Ponovnim zagrijavanjem, kalorije u riži neće se povećati. Znanstvenici vjeruju da se ova metoda može koristiti i kod drugih namirnica bogatih škrobom kao što su tjestenina, grahorice, žitarice poput zobene kaše i lukovica poput krumpira. Naime, slična studija pokazala je da kuhanje, hlađenje i ponovno zagrijavanje ovih namirnica znatno povećava količinu otpornog škroba. 

 

Otporni škrob nije dobar samo kada želimo pojesti manje kalorija. On poboljšava i osjetljivost na inzulin, potiče rad crijeva i probave, duže nas drži sitima te pomaže u bržem sagorijevanju masnog tkiva.

 

(Zadovoljna.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook