Rezultati 16-godišnje studije pokazali

I naučnici ostali u šoku: Bijelo vino povećava opasnost od raka kože i to čak i ako ga...

Lifestyle05.12.16, 15:31h

I naučnici ostali u šoku: Bijelo vino povećava opasnost od raka kože i to čak i ako ga...
Tokom istraživanja Cho i njene kolege su analizirali podatke iz triju velikih studija u kojima je sudjelovalo ukupno 210,252 odraslih osoba. Od ispitanika se tražilo da ispune upitnik o svojoj prehrani te o količini i vrsti alkohola koju konzumiraju

 

Konzumiranje samo jedne male čaše bijelog vina dnevno može povećati opasnost od razvoja melanoma za 13 posto, pokazalo je istraživanje što su ga proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta Brown. 

 

Melanom je oblik malignog tumora, a svoj razarajući put po tijelu počinje u melanocitima, stanicama koje boje kožu, odnosno proizvode pigment melanin. Na koži čovjeka već ima jako puno pigmenta melanina, a to su madeži. Melanom je značajno manje zastupljen od ostalih vrsta raka kože, no smrtonosniji je, javlja Hina.

 

Profesorica dermatologije i epidemiologije na Sveučilištu Brown u Providenceu, Aunyoung Cho i njezini kolege nedavno su u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention objavili rezultate istraživanja o povezanosti konzumiranja bijelog vina i melanoma.

 

Otprije je poznato da se pojava raka kože povezuje s pretjeranim izlaganjem ultraljubičastim zrakama, no rezultati američke studije iznenadili su i same znanstvenike. 

 

"Iznenadili smo se kad smo ustanovili da je bijelo vino jedino piće koje se povezuje s povećanim rizikom od nastanka melanoma. Razlog je zasad još nepoznat. No istraživanja su pokazala da neke vrste bijelog vina imaju više razine acetaldehida od crnog vina, piva i likera. Iako i crno i bijelo vino sadrže sličnu količinu acetaldehida, polifenoli (antioksidansi) sadržani u crnome vinu, čini se, neutraliziraju opasnosti. Poznato je da acetaldehidi oštećuju DNK."

 

Tijekom istraživanja Cho i njezini kolege su analizirali podatke iz triju velikih studija u kojima je sudjelovalo ukupno 210,252 odraslih osoba. Od ispitanika se tražilo da ispune upitnik o svojoj prehrani te o količini i vrsti alkohola koju konzumiraju. 

 

Računali su da standardno piće sadrži 12,8 grama alkohola, a sudionici istraživanja praćeni su tijekom 18 godina. Jedinica alkohola definira se kao 8 grama čistog alkohola. 

 

Cho i tim su došli do još jednog neobičnog zaključka. Naime, melanomi koji su se razvili na dijelovima tijela manje izloženima ultraljubičastim zrakama češće su se povezivali s konzumiranjem bijelog vina. 

 

Primjerice, odrasla osoba koja je dnevno u organizam unosila najmanje 20 grama alkohola bila je za 73 posto u većoj opasnosti od razvoja melanoma na torzu, a opasnost od pojave melanoma na glavi, ekstremitetima i na vratu iznosila je samo dva posto. 

 

Umjereno konzumiranje alkohola dosad se povezivalo s opasnostima od razvoja nekih drugih bolesti, poput srčanih oboljenja.

 

"Rizike i dobre strane konzumiranja alkohola treba razmotriti individualno. Potrebno je provesti dodatna istraživanja da bi se u potpunosti razjasnila povezanost razvoja melanoma i konzumiranja bijelog vina, no melanom u svakom slučaju treba uvrstiti na popis karcinoma povezanih s konzumiranjem alkohola", rekla je Cho. 

 

(FENA/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook