Prava njega za vašu bebu

Pedijatar savjetuje: Prve dvije nedelje kupanje bez šampona

Lifestyle05.10.16, 18:29h

Pedijatar savjetuje: Prve dvije nedelje kupanje bez šampona
Prve dve nedelje posle rođenja dovoljno je pranje pelenske regije vodom i sapunom ipovremeno kupanje “preko ruke”- beba se drži tako da vam leži potrbuške preko podlaktice , čime se štiti pupčana rana, i poliva iz bokala. U ovom period ne preporučuje se upotreba kupki i šampona, koji iritiraju i isušuju nežnu kožu novorođenčeta.

 

Prve dve nedelje posle rođenja dovoljno je pranje pelenske regije vodom i sapunom ipovremeno kupanje “preko ruke”-  beba se drži tako da vam leži potrbuške preko podlaktice , čime se štiti pupčana rana, i poliva iz bokala. U ovom period ne preporučuje se upotreba kupki  i šampona, koji iritiraju i isušuju nežnu kožu novorođenčeta.

 

Nakon zarastanja pupčane rane beba se kupa u kadici. O učestalosti kupanja beba poslednjih godina dosta se priča i polemiše. Preporuka je da se beba dva puta nedeljno kupa sa koriščenjem kupki i šampona za kosu, što ne znači da bebu ne treba osvežiti vodom, naročito u letnjim mesecima.

 

Kupanje bebe treba da bude porodični ritual koji se izvodi u isto doba večeri, što je za bebu znak da je vreme da se smiri i spava, a porodici da se okupi. Temperatura vode treba da bude slična temperaturi tela,obavezno proveriti pre spuštanja bebe u vodu. UVEK voditi računa o bezbednosti bebe: ne ostavljati je ni za trenutak samu na pultu za prepovijanje ni u kadici sa vodom (sve što je potrebno pripremiti unapred). 

 

Kupanje i nega isti su kod dečaka i devojčica, osim u delu higijene genitalija. Kod dečaka se preporučuje da se, ukoliko je otvor kože prepucijuma  suviše uzak, u toku kupanja u vodi nežno povlači  kožica. Na taj način se sprečava nagomilavanje oljuštenih ćelija epidermisa (smegme) i eventualni nastanak infekcija.

 

Pošto ste okupali vašu bebu, dobro posušite njenu kožu nežnim tapkanjem, a ne trljanjem kože peškirom. Da biste zaštitili kožu i sprečili pojavu ojeda, predeo ispod pelena namažite tankim slojem zaštitnog krema koji stvara masni film na površini kože i tako odbija štetno dejstvo vlage od mokraće i stolice.Kod devojčica kremu ne nanositi direktno na genitalije, nego samo na pregibe, kao i kod dečaka.


 
Tokom hladnijih meseci, kada sa vašom bebom idete u šetnju, njeno lice i ručice zaštitite kremom.
Kod nekih beba,  koža je genetski sklonija isušivanju, pa tako i infekcijama i ekcemu. Ovakva koža nekada zahteva posebnu negu i konsultaciju pedijatra ili dermatologa.


 
Najvažnije preporuke za negu bebine kože

 

-Za negu je najbolja topla, tekuća voda.
-Pri svakom prepovijanju naneti kremu na kožu pelenske regije, a posle kupanja i na kožu pregiba.
-Prethodno nanetu kremu skidajte nežno, pomoću mineralnih ulja.
-Normalnoj koži nisu potrebne hidratantne kreme.
-Nemojte mazati kožu bebi uljem, možete ga koristiti za masažu bebe.
-Talk treba izbegavati jer zatvara pore i isušuje kožu.
-Emolijentne kreme su dobre za osetljivu kožu, naročito prevremeno rođene dece.
-Ukoliko se pojave promene koje vas brinu, obratite se pedijatru.

 

Žena Blic
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook