DEPO ISTRAŽIVANJE/ EVROPSKE INTEGRACIJE I BUDUĆNOST BIH

Uvodi se tzv. švicarska formula: Šta bh. penzionerima donosi novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju?

Front05.10.16, 11:45h

Uvodi se tzv. švicarska formula: Šta bh. penzionerima donosi novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju?
Vlada Federacije BiH je 9. septembra utvrdila i Parlamentu FBiH uputila novi Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, no ostalo je nerazjašnjeno šta izmjene ovog Zakona donose penzionerima u BiH i o kakvim se reformama zaista radi...

 

Piše: Elma MURIĆ

 

Vlada Federacije BiH je 9. septembra utvrdila i Parlamentu FBiH uputila novi Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, utemeljen na novoj Strategiji reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH.

 

Veliko nezadovoljstvo bh. penzionera mnogim nedostacima u ovom Zakonu, ali i ubrzane EU reforme, u posljednjih su nekoliko mjeseci 'natjerale' odgovorne da se dublje pozabave izmjenama ovog Zakona te ga prilagode onima kakve imaju građani Evropske unije.


Radi se o zakonu koji je od ključne važnosti za Federaciju BiH za osiguranje finansijske stabilnosti penzionera, poboljšavanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja te ali i obezbjeđivanje njegove dugoročne finansijske stabilnosti, što je bh. penzionerima daleko najbitnije.

 

Novi zakon, kako je naglašeno, izrađen je prema smjernicama koje su bazirane na nepovoljnim prognozama socijalne održivosti penzijskog sistema u Federaciji BiH, te u saglasnosti sa Savezom samostalnih sindikata BiH i Udruženjem poslodavaca Federacije BiH, te, što je posebno važno, sa Savezom udruženja penzionera u Federaciji BiH, koji su u pisanoj formi dostavili prijedloge, primjedbe i sugestije na Prednacrt, koje su razmotrene i, najvećim dijelom, ugrađene u tekst Zakona.


No ono što je ustvari neophodno razjasniti već na samom početku jeste šta izmjene ovog Zakona donose penzionerima i o kakvim se reformama zaista radi.

 

ŠTA ZNAČI TZV. 'BODOVNA FORMULA': Odgovor na ovo pitanje dobili smo iz Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike i resornog ministra Veska Drljače koji su za DEPO Portal pojasnili o kakvim se izmjenama radi te šta te izmjene donose bh. penzionerima.

 

- Ono što je novost koju definitivno treba odmah pomenuti jeste novi sistem utvrđivanja visine penzija kroz uvođenje bodovne formule, gdje je visina penzije bazirana na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.To, pojednostavljeno, znači da će osiguranici koje više izdvajaju imati i veće penzije, kažu iz Ministarstva.

 

U trenutku odlaska u penziju, osiguraniku se iznos penzije utvrđuje tako što se ukupan broj bodova ostvarenih u radnom vijeku množi s vrijednosti općeg boda (novčani iznos u KM)

 

Tako za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom: 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna plaća, 2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0,5 ako je bila pola prosječne, itd. U trenutku odlaska u penziju, osiguraniku se iznos penzije utvrđuje tako što se ukupan broj bodova ostvarenih u radnom vijeku množi s vrijednosti općeg boda (novčani iznos u KM).

 

Vrijednost općeg boda (13,6 KM) se usklađuje prema procentu porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a penzije se usklađuju prema procentu porasta/indeksu potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Federaciji BiH u prethodnoj godini. Dakle, predloženim napuštanjem sistema koeficijenta i uvođenja redovnog i transparentnog usklađivanja penzija, uvodi se najbolja svjetska praksa u penzijski sistem u Federaciji BiH.

 

Predloženo usklađivanje vrijednosti boda s rastom plaća održava potpunu proporcionalnost početne vrijednosti penzije s doprinosima i produktivnosti generacije koja odlazi u penziju. Jednom odobrena penzija doživotno će biti usklađivana s troškovima života, što znači da njena realna kupovna moć nikada neće padati. Ako su ekonomska kretanja u zemlji povoljna, ostvaruje se rast uz povoljne fiskalne uvjete, može biti donesena odluka o dodatnom usklađivanju iznad porasta potrošačkih cijena, ali ne više od polovice rasta realnih plaća (tzv. švicarska formula).

 

vesko-drljaca

Drljača: Zakon bi možda mogao biti odobren u Parlamentu i u oktobru


Vlada FBiH 9. septembra je utvrdila Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nakon što je taj tekst dobio uglavnom pozitivna mišljenja u javnoj raspravi provedenoj dok je bio u nacrtu.
 
Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača tada je podsjetio da je zakon temeljen na Strategiji reforme sistema PIO, a također je na tragu ispunjavanja obaveza koje proističu iz Reformske agende.
 
- Veoma brzo će biti upućen iz Vlade u parlamentarnu proceduru i zakon bi možda mogao biti odobren u Parlamentu i do oktobra, nagovijestio je Drljača.
 
Po njegovim riječima, uvaženi su zahtjevi penzionera za blagovremenu isplatu penzija do petog dana u mjesecu i za zadržavanje sadašnjeg nivoa penzija bez obzira na priliv novca od doprinosa.

 

ŠTA SVE ULAZI U STAŽ OSIGURANJA: Propisano trezorsko poslovanje nosilaca osiguranja znači da bi se svi prihodi od doprinosa za PIO slijevali na jedan „budžetski račun” iz kojeg bi, praktično, bile isplaćivane penzije. Takav pristup bi osigurao veću transparentnost u trošenju javnih sredstava i stabilnost isplate penzija. Zbog složenosti uvođenja trezorskog poslovanja, predviđen je prelazni period za uvođenje u kome treba stvoriti finansijske i tehničke mogućnosti, a koji ne može biti duži od dvije godine od dana stupanja na snagu zakona. Ostavljena je mogućnost da to bude urađeno i ranije, o čemu odluku donosi Vlada FBiH.

 

Jedna od novina je i da član privrednog društva ili druge organizacije, član organa upravljanja ili organa nadzora, osoba koje obavlja poslove na osnovu ugovora o djelu, autorskog ili drugog ugovora i koja prima ugovorenu naknadu, ima pravo da isplaćena naknada bude preračunata u staž osiguranja.

 

U staž osiguranja nezaposlenih osoba sa efektivnim trajanjem računa se vrijeme za koje je nezaposlenoj osobi u skladu sa propisima koji regulišu prava nezaposlenih osoba uplaćen doprinos

 

Ovaj staž računa se prema ostvarenoj ugovorenoj naknadi za koju je uplaćen adekvatan doprinos. Staž osiguranja sa efektivnim trajanjem, izražen u mjesecima, utvrđuje se tako što se iznos ugovorene naknade sa porezima i doprinosima, tj. bruto iznos ugovorene naknade isplaćene u toku godine podijeli s prosječnom mjesečnom bruto-platom u FBiH ostvarenom u prethodnoj godini. Na ovaj način osiguranik praktično povećava primanja, a time i iznos penzije.

 

U staž osiguranja nezaposlenih osoba sa efektivnim trajanjem računa se vrijeme za koje je nezaposlenoj osobi u skladu sa propisima koji regulišu prava nezaposlenih osoba uplaćen doprinos.

 

Iz Ministarstva ističu i da je potrebno propisati adekvatne stope doprinosa za tzv. beneficirani radni staž te provesti postupak revizije svih radnih mjesta za koja se staž računa u uvećanom trajanju u skladu s promjenama u tehnološkim procesima i potrebom za što dulji ostanak u radnom procesu.

 

ŠTA JE SA STAROSNIM PENZIJAMA: Pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža, ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

 

Osiguraniku koji ima navršen staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupno uvećanje staža, ali najviše do 45 godina života.

 

Umjesto prethodno predviđenog ukidanja prijevremenog penzionisanja u 2015. godini, predviđena je mogućnost prijevremenog ostvarivanja prava na starosnu penziju uz pravedan odbitak

 

Predviđen je prelazni period u kojem osiguranik muškarac/žena mogu ostvariti pravo na starosnu penziju i prije uslova propisanih ovim zakonom. Tako osiguranik ima pravo na starosnu penziju i kada navrši 40 godina penzijskog staža i najmanje 62 godine života. Predviđeno je postepeno povećavanje godina starosti i paralelno s tim godina staža osiguranja, a s ciljem smanjenja broja prijevremenih penzija, i to za muškarce, počev od 2016. godine, 60 godina i šest mjeseci života i 35 godina staža osiguranja, a svake iduće godine i godine života i potrebnog penzijskog staža povećavaju se za šest mjeseci.

 

Kada je riječ o ženama, također počev od 2016. godine, radi se o 55 godina i šest mjeseci života i 30 godina staža osiguranja i istom povećanju za šest mjeseci svake naredne godine života.

 

Umjesto prethodno predviđenog ukidanja prijevremenog penzionisanja u 2015. godini, predviđena je mogućnost prijevremenog ostvarivanja prava na starosnu penziju uz pravedan odbitak. Ova blaža verzija prijevremenog penzioniranja bolje odražava trenutno stanje na tržištu rada i ne stavlja prve slijedeće generacije penzionera u znatno nepovoljniji položaj, kao što bi to činilo radikalno ukidanje prijevremene penzije.

 

mehmedalija-rapa

Mehmedalija Rapa: Ako se Zakon ne usvoji, otišli smo u 'dubiozu'

 

Prije usvajanja zahtjeva penzionera, udruženja penzionera su najavljivala i proteste ukoliko njihovi uslovi ne budu ispunjeni.

 

- Fond PIO/MIO se godinama nalazi u teškoj situaciji i otići će u dubiozu ako zakon ne bude usvojen. Nužno je donijeti novi zakon, jer on jedino dugoročno može stabilizirati fond, kazao je prije nekog vremena Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. 

 

Rapa je tada podsjetio da je trenutni deficit Zavoda PIO i zbog neuplaćenih doprinosa porastao na 200 miliona KM. Podsjeća da je krajem prošle godine deficit bio 142 miliona KM.


– Obradovali smo se kada je počela primjena mjera koje su natjerale državna preduzeća, dužnike da počnu plaćati doprinose radnicima sa plaćama. Samo na taj način nama penzionerima će biti bolje.

 

Podsjetio je da u Federaciji BiH živi 404.000 penzionera, od toga više od 250 hiljada ima najniže penzije koje su 326 KM.

 

SMANJITI UDIO INVALIDSKIH PENZIJA SA 23 NA 11 POSTO: U segmentu invalidskih penzija nije bilo većih izmjena, ali su date smjernice za izmjenu drugih propisa koji uređuju ovu oblast, što će u konačnici dovesti do striktnije procedure i metodologije ocjene preostale radne sposobnosti, te rezultirati smanjenjem broja novih invalidskih penzija, pojašnjavaju za DEPO Portal iz Ministarstva rada i socijalne politike.

 

- Očekivanja su da udio invalidskih penzija u ukupnom broju padne sa sadašnjih 23 na 18 posto u slijedeće tri decenije, te na jedanaest posto, koliko danas iznosi u Europskoj uniji.

 

Invalidska penzija određuje se na isti način kao i starosna, odnosno množenjem ličnih bodova osiguranika i vrijednosti općeg boda na dan ostvarivanja prava.

 

Očekivanja su da udio invalidskih penzija u ukupnom broju padne sa sadašnjih 23 na 18 posto u slijedeće tri decenije, te na jedanaest posto, koliko danas iznosi u Europskoj uniji

 

Zadržani su određeni zaštitni mehanizmi npr. da invalidska penzija za osiguranika koji ima manje od 15 godina staža osiguranja ne može biti manja od iznosa najniže penzije, kao i da se za osiguranika kod koga je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću penzija određuje za staž osiguranja od 40 godina.

 

Generalno su pooštreni uvjeti za sticanje prava na porodičnu penziju (isplata penzija je uslovljena navršetkom određenog broja godina) radi smanjenja broja porodičnih penzija i uvedeno podsticanje potencijalnih korisnika ovih penzija na uključivanje u tržište rada, što je jedan od pravaca reforme utvrđenih Strategijom reforme penzijskog sistema u Federaciji.

 

POSEBAN IZUZETAK ZA UDOVICE POGINULIH BORACA: Novim zakonom predviđen je i mehanizam zaštite najugroženijih kategorija kroz tzv. najnižu penziju i to u dosadašnjem iznosu koja će i ubuduće biti usklađivan prema rastu/indeksu potrošačkih cijena.


U cilju zaštite od siromaštva, te djelimičnog zadržavanja koncepta solidarnosti, zadržan je mehanizam najniže penzije. Riječ je o iznosu najniže penzije isplaćene u decembru 2015. godine u Federaciji BiH, usklađene za sva pripadajuća povećanja na dan ostvarivanja prava. Ovaj iznose se, dalje, usklađuje od 1. januara svake godine prema procentu porasta potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Federaciji BiH u prethodnoj godini.

 

Predviđeno je da Vlada Federacije BiH može, izuzetno, posebnom odlukom utvrditi povećanje iznosa najniže penzije u procentu većem od procenta porasta troškova života. Najviši iznos penzije je propisan indirektno kroz godišnji osobni koeficijent koji može iznositi najviše pet, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Poseban izuzetak je napravljen u slučaju udovica poginulih boraca pripadnika Armije BiH, HVO-a i MUP-a, jer je predviđeno da udovica poginulog borca, ima pravo na porodičnu penziju kada navrši 50 godina života.


Napravljeni su određeni izuzeci primjereni socijalnoj i ekonomskoj situaciji, uz uvažavanje u praksi uočenih specifičnih situacija u kojima su udovice/udovci trajno gubili pravo na penziju.

 

Poseban izuzetak je napravljen u slučaju udovica poginulih boraca pripadnika Armije BiH, HVO-a i MUP-a, jer je predviđeno da udovica poginulog borca, ima pravo na porodičnu penziju kada navrši 50 godina života. Ranije je, pak, to pravo trajno gubila.

 

jamila-milovic-halilovic

Jamila Milović-Halilović: Penziona reforma je dio novog MMF aranžmana, vrijeme je da se BiH pozabavi ovim pitanjem

 

A kakav je stav Evropske unije o reformi penzijsko-invalidskog osiguranja u BiH za DEPO Portal je pojasnila glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.


Zašto je reforma PIO/MIO sistema u BiH od primarne važnosti za budućnost države i zbog čega na njoj insistira EU?
 

Kao i većina evropskih zemalja, BiH se suočava sa negativnim demografskim trendovima, kako sa padom u broju stanovnika tako i sa rastom populacije starijih. Na primjer, u periodu između 2000. i 2014. godine životni vijek se produžio sa 67 na 73 godine. Ovo je, nesumnjivo, pozitivan pomak, ali istovremeno utiče na održivost zdravstvenih i penzionih fondova.
 

Pitanje je dodatno pogoršano niskim stopama učešća na tržištu rada u BiH i stalnom emigracijom radno sposobnih ljudi. Pored ostalog, niske stope učešća na tržištu rada su problematične jer trenutno svaki uplatilac doprinosa finansira 0,73 penzionera u RS-u, odnosno 0,76 penzionera u FBiH. U Evropi, jedino Francuska i Italija imaju viši stepen zavisnosti.
 

Gotovo da nema zemlje koja nije provela neku reformu penzionog sistema u posljednjih deset godina, i vrijeme je da se BiH pozabavi ovim pitanjem.
 

U kom  pravcu reforme PIO/MIO sistema trebaju da se kreću, odnosno šta je sve potrebno izmijeniti?
 

Kako bi poboljšala održivost penzionog sistema, FBiH ima za cilj da uvede Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Nakon što je završena javna rasprava, očekuje se da će Zakon uskoro biti usvojen. Slično tome, također ostaje da se usvoji Zakon o organizaciji PIO-a. Ovi zakoni imaju za cilj jačanje održivosti penzionog sistema, putem, između ostalog, podizanja starosne granice, povećanja broja uplatilaca doprinosa i povećanja osnovice doprinosa. Očekuje se da ove planirane mjere FBiH naprave pozitivan fiskalni i socijalni učinak, iako bi srednjeročno posmatrano mogao biti potreban drugi krug reforme. RS je već provela značajne reforme socijalnog i penzionog sistema u 2011. i 2012. godini, i potrebno je manje korekcija.
 

Konačno, prvi dobrovoljni penzioni fond u RS-u bi trebao biti u funkciji do kraja ove godine, dok u FBiH nacrt zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima prolazi kroz javne rasprave.

 

Da li su od strane EU predviđeni određeni mehanizmi koji će, uslovno rečeno, primorati vlasti u BiH da reformu penzionog sistema urade do kraja, kako ona ne bi ostala samo „mrtvo slovo na papiru“?

 

Reforma penzionog sistema i sistema socijalne zaštite je sastavni dio Reformske agende na koju su se obvezali svi nivoi vlasti. Sama Reformska agenda proizašla je iz procesa konsultacija i pregovora dugog osamnaest mjeseci, te je prošla kroz trinaest nacrta prije nego što je konačno dogovorena. Ona se temelji na političkim programima svih nivoa vlasti i značajnom stepenu lokalnog vlasništva. EU, zajedno s međunarodnim finansijskim institucijama, je tu da pomogne, a ne da insistira na reformama.

 

Međutim, u posljednjim zaključcima Vijeća od 20. septembra, Vijeće je pozvalo BiH da nastavi s naporima kako bi se osigurala učinkovita provedba Reformske agende u skladu s rasporedom akcionog plana kojeg su vlasti dogovorile, te pozvalo Komisiju da obrati pažnju na ovo kada bude davala svoje mišljenje o zahtjevu zemlje za članstvo. Osim toga, penziona reforma je također dio novog MMF aranžmana, koji bi trebao da dodatno podupre provedbu reformi."

 

Prethodne EU reportaže možete čitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook