BOGATSTVO ZEMLJE ODE U BESCIJENJE

Hidroelektrana MEDNA na Sani najavljuje se kao važan investicioni projekat, ali istina je drugačija!

Hronika30.07.16, 14:16h

Hidroelektrana MEDNA na Sani najavljuje se kao važan investicioni projekat, ali istina je drugačija!
Koalicija za Sanu je u više navrata u posljednjih sedam godina, navodi se u saopćenju, dokazala da će hidroelektrana negativno uticati na ekološki, socijalni i ekonomski aspekt kako tog kraja, tako i cijele države


Hidroelektrana Medna na Sani se gradi uprkos protivljenju lokalnog stanovništva, struke, ekoloških organizacija i šire javnosti, navode iz ekološkog udruženja Koalicija za Sanu.


U javnosti se, podsjećaju, najavljuje kao važan investicioni projekat, „koji je suštinski u suprotnosti s težnjom da se očuvaju najvrijednije bh.rijeke, da se izvori i gornji tok Sane zaštite po Prostornom planu RS kao park prirode i da se dio bogatstva naše zemlje sačuva i ne proda u bescijenje“.


Hidroelektranu Medna na izvorima rijeke Sane gradi austrijsko-njemačka firma „Kelag“, dobijajući, navode, „ogromne subvencije od strane države“.


Koalicija za Sanu je u više navrata u posljednjih sedam godina, navodi se u saopćenju, dokazala da će hidroelektrana negativno uticati na ekološki, socijalni i ekonomski aspekt kako tog kraja, tako i cijele države.


Podsjećaju na Studiju ekonomske opravdanosti pokazuje da će funkcionisanje hidroelektrane imati negativan finansiski efekat po budžet općine Ribnik i RS u iznosu od 1.055.988 KM.


- Zaštita prirode i hidroenergija ne mogu ići zajedno. Hidroenergija nije obnovljivi izvor energije, kako se želi predstaviti, nego način za trgovanje našim prirodnim resursima, u korist pojedinaca. Turizam kao jedna od nerazvijenih grana na našem području bi mogla više da doprinese nego bilo kakav projekat hidroektrana pogotovu na rijekama čiji je kvalitet vode prve klase - poručuje Goran Krivić iz Koalicije za Sanu.


Planirani godišnji izlaz električne energije bit će 21 GWh iako je, navode, koncesionim ugovorom definisana godišnja proizvodnja od 18,4 GWh i da je to ekvivalent za napajanje strujom 6.000 domaćinstava.


- Kako mi struju čak i izvozimo, smatramo da uništavanje rijeke vode prve klase nije razlog za napajanje nekoliko hiljada domaćinstva, jer ta struja ionako neće biti besplatna, a pitka voda u gornjem toku Sane će nestati - navode iz tog ekološkog udruženja.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook