koža šalje signale

Simptomi koji pokazuju da ste preosjetljivi na gluten

Lifestyle20.07.16, 18:38h

Simptomi koji pokazuju da ste preosjetljivi na gluten
Evo kako se ta osjetljivost prepoznaje na koži

 

Iako malo ljudi pati od celijakije, mnogi su osjetljivi na gluten, protein koji uglavnom konzumiramo u namirnicama od pšenice, ječma i raži.

 

Evo kako se ta osjetljivost prepoznaje na koži.

 

Iako danas postoje brojna sredstva kojima možemo da uspješno prikrijemo nepravilnosti na licu, pogrešno je smatrati ih isključivo estetskim problemom. Mnoge nepravilnosti kože ukazuju na osjetljivost organizma na određene namirnice. One mogu da uzrokuju zdravstvene tegobe kao i probleme s kožom i njeno preuranjeno starenje. Budući da su "problematične" namirnice većinom upravo one koje se najčešće konzumiraju, njihovim prepoznavanjem i uklanjanjem iz ishrane poboljšava se cjelokupno zdravlje, a time i izgled kože.

 

Tipični znači preosjetljiovsti na gluten su natečeni obrazi i predio oko vilica, kao i crvenilo, hiperpigmentacijske mrlje i bubuljice. Iako malo ljudi pati od celijakije, mnogi su osjetljivi na gluten, protein koji uglavnom konzumiramo u namirnicama od pšenice, ječma i raži. Pokazalo se da taj protein povećava upalnu reakciju organizma, zbog čega lice može izgledati natečeno i upaljeno.

 

Gluten, također, utiče na pigmentacijske enzime, zbog čega na koži prerano nastaju staračke mrlje i tamne pjegice, najčešće oko brade. Hiperpigmentacija ili bubuljice na tom delu lica također mogu biti znak disbalansa reproduktivnih hormona koji uzrokuje gluten.

 

Preporučuje se potpuno izbacivanje glutena iz ishrane na neko vrijeme kao i uvođenje u ishranu veće količine namirnica s vlaknima. Obratite pažnju i na to da pijete dovoljno vode, nakon čega bi natečenost lica trebalo da nestane, a ten da se normalizuje. Ako imate rozaceu, izbacivanjem namirnica koje sadrže gluten može se ublažiti crvenilo i svrab na obrazima. 

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook