Ukusne i zdrave zapečene tikvice sa sirom i jogurtom su idealan prijedlog za ručak bez mesa.
Sastojci (količina za jednu osobu):
1 tikvica srednje veličine
1 jaje
100 g mladog nemasnog sira
0,5 dl jogurta
2 kašičice maslinovog ulja
Priprema:
Prvo marinirajte tikvice. Isijecite ih na kolutove, kockice, ili već prema želji. Pospite suhim kvalitetnim začinom, ili samo stavite so i biber po želji. Dodajte izrendan bijeli luk malo samo radi ukusa. Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoje oko 15 minuta da otpuste vodu, pa procijedite da se riješite tečnosti. U tepsiju stavite papir za pečenje. Jaja umutite sa jogurtom i uljem. Sipajte u kalup, dodajte marinirane tikvice i preko njih izmrvite sir.
Pecite u ugrijanoj rerni na 200 °C dok se ne zapeku. Možete posuti supenom kašikom parmezana prije pečenja. Malo ćete povećati kalorijsku vrijednost, ali ćete zato dobiti izvanredan ukus i obrok koji će vas zasititi.
(Lisa.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook