Turci se mogu pohvaliti jednom od najdužih kulinarskih tradicija na planeti. Neka od jela koja su i danas popularna, izašla su iz Turske kuhinje još prije 700 godina. Danas kuhamo orijentalni iftar.
Ukusan turski hljeb "Pide" koji vjernici jedu isključivo tokom mjeseca ramazana zanimljiv je onima koji se tek upoznaju sa čarima ove orijentalne kuhinje.
Recept za Pide:
Tijesto: brašno, mlaka voda + malo mlijeka, suhi kvasac, so, malo ulja.
Nadjev: faširano meso, luk, paprika (kockice) , paradjz, mljevena ljuta paprika, bijeli luk, so, biber i bosiljak.
Priprema:
Napraviti tijesto i čuvati na toplom. Na ulju pržiti luk, dodati meso. Dodati ostale sastojke u meso i kuhati lagano dok meso nije gotovo. Tijesto podijeliti na više komada (zavisi koliko tijesta imate). Oblikovati ovalne "brodiće". Staviti meso u sredinu tijesta, preklopiti s obadvije strane po dužini tako da izgleda ko na slici.
Peći u pećnici na 200°C.
Pored pomenutog nadjeva, na tijesto možete staviti i bilo koji nadjev po svojoj želji, špinat, sir, povrće, suho meso...
(Hayat.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook