Izazovi - kako problem pretvoriti u progres

Samit 100 prvi put u BiH: Predložene ključne biznis inicijative

Biznis Klub28.05.16, 13:00h

Samit 100 prvi put u BiH: Predložene ključne biznis inicijative
Kako su učesnici istakli, šansa za brendiranje regiona i veliki potencijal nalazi se u zdravoj hrani, poljoprivredi i turizmu te je tako upućen prijedlog da se oformi testna industrija kao pilot projekat za zajednički nastup ka drugim tržištima

 

Prvog dana petog po redu Samita 100, vodeće biznis inicijative regiona, koja se po prvi put održava u BiH, u organizaciji ASA Prevent grupacije i BBI Banke, u okviru radionice pod nazivom "Izazovi - kako problem pretvoriti u progres" realizirane su zanimljive panel diskusije.


Zadatak za učesnike, biznis lidere, bio je predložiti najbolja rješenja koja će prezentovati političkim liderima na današnjem panelu  Samita100. Moderatorica je bila Jelena Radulović iz organizacije Samita 100, a podršku diskusiji dali su Melanie SeierLarsen i Tomislav Čorak iz Boston Consulting Groupe.


Na pet okruglih stolova govorilo se o temama brendiranja regiona, cirkularne ekonomije, tržišta rada, automobilske industrije i obnovljvih izvora energije.


Kako su učesnici istakli, šansa za brendiranje regiona i veliki potencijal nalazi se u zdravoj hrani, poljoprivredi i turizmu te je tako upućen prijedlog da se oformi testna industrija kao pilot projekat za zajednički nastup ka drugim tržištima.


Na sličnom principu udruženih snaga izneseni su i prijedlozi u okviru teme cirkularne ekonomije, gdje je istaknuto da se samo udruženim snagama maksimalno mogu iskoristiti postojeći resursi. Kao jedan od najvrijednijih resursa prepoznata je kvalifikovana radna snaga koja može stare proizvode da adaptira novim tržišnim trendovima.


S obzirom na to da na tržištu rada trenutno postoji disbalans u onome šta poslodavci traže i šta radnici mogu da ponude, a glavni problem veže se za sistem obrazovanja koji nudi priliku samo za stvaranje tzv. "hards skilsa", jedan od prijedloga bio je regionalno partnerstvo kroz koje će kompanije svoje uposlenike slati na dodatnu edukaciju u drugu zemlju.


Diskutujući na temu rastuće potrebe za energijom, zaključeno je kako je potrebno povećati energetsku efikasnost te raditi na podizanju svijesti o racionalnom korištenju energetskih resursa. Prijedlog je tako bio da se region okrene obnovljivim izvorima energije, kroz korištenje hidro i solarnih potencijala uz uvođenje jedinstvenih standarda u regionu.


Zanimljiva je bila i tema autoindustrije u okviru koje je zaključeno da bi region trebao biti osposobljen da prati trendove razvoja električnih automobila. Region ima jake dobavljače u ovoj industriji koji bi se mogli spojiti u jedan klaster, zaključili su panelisti i predložili formiranje HUB-a koji bi nudio inovativna rješenja konkurentna tržištima Mađarske, Slovačke i Rumunije.


Tokom današnjeg dijela programa Samita100 govorit će se o novoj energiji, insipiraciji i inovacijama, poboljšanju transportne infrastrukture i mobilnosti unutar regiona.


Za danas planirano je i održavanje zajedničkog panela učesnika Samita100 sa liderima procesa Brdo-Brijuni, gdje se očekuje dolazak i učešće političkih lidera Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Kosova, kao i članova Predsjedništva BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook