nakon mnogobrojnih upozorenja stručnjaka

Potvrđeno: Diplome iz RS-a uskoro neće biti priznavane u evropskom prostoru

Hronika24.05.16, 15:28h

Potvrđeno: Diplome iz RS-a uskoro neće biti priznavane u evropskom prostoru
Akreditacija studijskih programa je nužna radi međunarodne uporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stiču u sistemu visokog obrazovanja u RS-u

 

U Republici Srpskoj se  očekuje dalji pad broja upisanih studenata, s obzirom na to da je zabilježen i trend smanjenja broja svršenih srednjoškolaca koji konkurišu za upis u prvu godinu studija.

 

Tokom 2013. srednju školu u tom bh. entitetu završilo je 12.180 učenika, a ove godine će završiti 8.977 đaka. Istovremeno, broj upisanih studenata u akademskoj 2009./10. godini iznosio je 43.928, a u akademskoj 2015./16. godini 37.420 brucoša.

 

Broj studijskih programa se povećao za 326, međutim, podnesen je 81 zahtjev da se u ovoj godini uspostave novi studijski programi.

 

Za sve studente je najvažniji postupak akreditacije visokoškolskih ustanova, koji je novim Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, propisan kao obavezan i predstavlja novinu u odnosu na važeći zakon.  

 

Akreditacija studijskih programa je nužna radi međunarodne uporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stiču u sistemu visokog obrazovanja u RS-u.

 

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a su potvrdili da su u više navrata upozoreni na međunarodnim konferencijama, na kojima se govorilo o visokom obrazovanju, da diplome stečene u RS-u uskoro neće biti više priznavane u evropskom prostoru visokog obrazovanja bilo radi daljeg nastavka školovanja ili zapošljavanja, ukoliko ne budu sticane na akreditovanim visokoškolskim ustanovama, odnosno ukoliko postupak akreditacije ne bude pravilo u visokom obrazovanju u RS-u.

 

(FENA/em)

 


 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!