Ugledni profesor i stručnjak za pitanje Balkana

Server: Hrvati ne mogu dobiti entitet jer Evropi ni Balkanu ne treba islamska državica

Front16.05.16, 22:00h

Server: Hrvati ne mogu dobiti entitet jer Evropi ni Balkanu ne treba islamska državica
'Ponekada čujem da će se i Brčko možda razdvojiti, čujem kritike, ali mislim da je fer reći da je ujedinjenje bilo uspješnije u Brčkom nego u Mostaru. Ne mislim da smo, 20 godina poslije Dejtona, vidjeli da je etnička separacija uspješnija u donošenju slobode i prosperiteta nego kada smo vidjeli programe integracije', tvrdi Danijel Server

 

Neću ja odlučivati hoće li Republika Srpska postati nezavisna. To je već jednom odlučeno i odluka neće biti poništena. Dodik koristi ideju nezavisne RS, da bi napravio svoju političku karijeru. A ono što ne radi jeste da građanima RS omogući bolju ekonomiju i bolje usluge, rekao je u razgovoru za TV1 profesor Sveučilišta “Džons Hopkins” Danijel Server. Kada je u pitanju put BiH ka Evropskoj uniji, objašnjava kako je BiH na čekanju te kako je progres ka EU skoro nepostojeći.

 

“Institucije su još vrlo slabe. Ne vidim kako BiH može ići naprijed ka Uniji”, kaže Server. “BiH nema vladu u Sarajevu koja može pregovarati i provoditi pravnu stečevinu EU, a što je osnovni zahtjev. Razlog što nema jeste da Amerikanci, uključujući i mene, su nametnuli Dejtonski sporazum.

 

On je onemogućio postojanje funkcionalne vlade”, tvrdi Server.

 

Predsjednik RS Milorad Dodik je na mitingu u Banjaluci rekao kako neće neki Server odlučivati o tome kakva će RS biti, samostalna ili ne, no Server kaže kako nije čuo za tu izjavu, ali mislim da je upravu.

 

“Neću ja odlučivati hoće li RS postati nezavisna. To je već jednom odlučeno i odluka neće biti poništena. Čak i ako on to objavi, nitko neće priznati tu nezavinost,. Pogotovo ne Srbija, jer bi tada bila u nezgodnom položaju. Time bi oštetila veze s Briselom i Vašingtonom. Dodik koristi ideju nezavisne RS, da bi napravio svoju političku karijeru. A ono što ne radi jest da građanima RS omogući bolju ekonomiju i bolje usluge”, objašnjava Server za TV1.

 

Komentarišići svoju izjavu da bi u slučaju nezavisnosti RS moglo doći do male islamske države, on objašnjava kako je to očito.

 

“Dijeljenje BiH po entitetskim granicama ne bi bio kraj procesa. Hrvatski entitet bi se takođe odvojio. Onda bi ostale dvije, tri muslimanske enklave. To je jedan od glavnih razloga. SAD su se odupirale podjelama, htjeli smo ujedinjenu zemlju. Mislili smo da ne bi bila dobra opcija stvaranje jedne male islamske države, ni za Hrvatsku, ni za Srbiju ni za Evropu. To ne bi bilo dobro ni danas”, objašnjava Serwer.

 

Govoreći o trenutnoj situaciji u Mostaru on tvrdi kako je Mostar vrlo tužna priča.

 

Mihel Štainer i ja smo u Dejonu pregovarali o sporazumu koji je uključivao Mostar. Rekao bih da je bilo šest opština unutar Grada. Htjeli smo izbjeći podjelu na dva dijela. EU je potrošila ogroman novac u Mostaru. Grad je, kako sam čuo, još podjeljen. Mislim da je to tužno. Više sam impresioniran onim što se postiglo u Brčkom. Amerikanci su tamo potrošili mnogo manje novca, ali je koncept integracije bio puno jasniji.

 

Ponekada čujem da će se i Brčko možda razdvojiti, čujem kritike, ali mislim da je fer reći da je ujedinjenje bilo uspješnije u Brčkom nego u Mostaru. Ne mislim da smo, 20 godina poslije Dejtona, vidjeli da je etnička separacija uspješnija u donošenju slobode i prosperiteta nego kada smo vidjeli programe integracije”, tvrdi Danijel Server.

 

(nezavisne.com/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook