smanjite konzumaciju

Naduti ste? Saznajte kojih pet namirnica uobičajeno uzrokuje nadutost

Lifestyle12.05.16, 13:21h

Naduti ste? Saznajte kojih pet namirnica uobičajeno uzrokuje nadutost
NEKE namirnice kod velikog broja ljudi stvaraju osjećaj nadutosti. Ukoliko patite od nadutosti predlažemo da se uputite u namirnice koje su vrlo česti uzročnici iste


Ukoliko patite od nadutosti predlažemo da se uputite u namirnice koje su vrlo česti uzročnici iste
   

NEKE namirnice kod velikog broja ljudi stvaraju osjećaj nadutosti. Ukoliko patite od nadutosti predlažemo da se uputite u namirnice koje su vrlo česti uzročnici iste. 

 

1. Cjelovite žitarice


 
Cjelovite žitarice kompleksan su izvor ugljikohidrata.

 

Njihov najveći nutritivni značaj proizlazi iz velike količine vlakana koja se u njima nalazi.

 

Međutim, ukoliko se tijekom vremenskog perioda u kojemu se konzumiraju cjelovite žitarice ne konzumira i adekvatna količina tekućine one, vrlo jednostavno, mogu stvoriti osjećaj nadutosti. 


 
Nadalje, ukoliko u vašu prehranu uključujete i veće količine cjelovitih žitarica od uobičajenih količina  od neophodnog je značaja,prema mišljenju Lauren Harris-Pincus, vlasnice Nutrition Starring You, znatno povećati i dnevni unos tekućine. 


 
2. Grah i leća

 

Grah i leća predstavljaju mahunarke koje posjeduju neprobavljive šećere, odnosno oligosaharide. 

 

S obzirom kako crijevne bakterije iste nastoje razgraditi uobičajeno dolazi do pojave nadutosti. Ipak, Lauren Harris-Pincus kaže kako ne biste u potpunosti ove mahunarke trebali isključiti iz vaše prehrane, već ih putem dugotrajnog namakanja u vodi djelomično očistiti od oligosaharida.


 
3. Mliječni proizvodi


 
Velik broj ljudi ima problema s netolerancijom na laktozu. 

 

Navedeno učestalo stvara probavne probleme te nadutost. Lauren Harris-Pincus savjetuje svima pojedincima koji osjećaju probleme vezane uz netoleranciju na laktozu da ne izbjegavaju sve mliječne proizvode iz razloga što osjećaj nadutosti nakon konzumacije, na primjer, mlijeka ne mora biti prisutan i nakon konzumacije jogurta. 


 
4. Žvakaće gume bez šećera 

 

U velikom broju žvakaćih guma bez šećera nalazi se sorbitol za čije probavljanje je brojnim ljudima potreban dug vremenski period. 

 

Nadalje, prilikom žvakanja žvakaće gume ljudi nerijetko u organizam unose veliku količinu zraka, a što dodatno može pospješiti osjećaj nadutosti. 


 
5. Gazirani sokovi

 

Gazirani sokovi radi mjehurića koji oduševljavaju nepce nerijetko uzrokuju osjećaj nadutosti u želucu. 

 

Lauren Harris-Pincus napominje da je osjećaj nadutosti nakon konzumacije gaziranih sokova i znatno veći ukoliko se isti konzumiraju uz pomoć slamki. 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook