NIKAD SE VUČIĆU OVO NE BI DESILO!

Pismo iz grobova 'Tuzla Kvarca': Gospodine Izetbegoviću, javite se! Obećali ste radna mjesta, ovo je i Vaša sramota!

Front25.04.16, 20:50h

Pismo iz grobova 'Tuzla Kvarca': Gospodine Izetbegoviću, javite se! Obećali ste radna mjesta, ovo je i Vaša sramota!
Očajni radnici kompanije 'Tuzla Kvarc', davno izgubivši vjeru u pravo da se njihov krik makar na trenutak čuje, nakon bezuspješnih poziva koje su odaslali na adresu federalnog premijera Fadila Novalića i predsjednika Vijeća ministara Denisa Zvizdića, pismo su uputili i Bakiru Izetbegoviću

 

Iako smo već odavno naučili da je u 'modernoj' državi Bosni i Hercegovini sve moguće, ipak nevjerovatno, da ne kažemo sablažnjujuće, djeluje činjenica da u jednom gradu, u jednom rudniku, već 15 dana 23 radnika bespoštedno štrajkuju glađu, s očajničkom molbom da im se dozvoli da rade i zarade svoje plate - i da NIKO, baš NIKO iz vladajućih garnitura ni Kantona ni Federacije ni šap'tom ne reaguje!!!


Ne samo da ne reaguje ili obiđe 'stanje na terenu', pa makar provjeri zašto su 23 radnika dovedena do očaja, tolikog očaja da kopaju vlastite grobove, nego se čak lakonski poručuje, kako to učini premijer Tuzlanskog kantona, i prvi odgovorni za ono što mu se u kantonu dešava, Bego Gutić:


- Ma kakvi grobovi, sve je to njihov performans!!!


A kada prvi među njima počnu umirati, hoće li premijer TK i dalje ponavljati i javnost uvjeravati: Ma kakavi umiru, sve je to još jedan njhov performans!?    

 

tuzla-kvarc-grobovi   

Očajni radnici kompanije 'Tuzla Kvarc', davno izgubivši vjeru u pravo da se njihov krik makar na trenutak čuje, nakon bezuspješnih poziva koje su odaslali na adresu federalnog premijera Fadila Novalića i predsjednika Vijeća ministara Denisa Zvizdića, pismo su uputili i Bakiru Izetbegoviću.


Pismo je objavljeno i putem FB stranice COD Luna - Savjetodavnog centra za uzbunjivače/zviždače, odakle ga prenosimo i cjelosti:

           

Gospodine Bakire Izetbegoviću, javite se! SDA vodi Tuzlanski kanton, premijer Vlade TK, gospodin Bego Gutić je Vaš kadar!
Obećali ste radna mjesta, Bego Gutić ih uzima!
Javite se, gospodine Izetbegoviću, ovi ljudi plaču i kopaju sebi grobna mjesta...
Rudari traže svoju koncesiju da kopaju rudu i zarade platu. Ne traže ni pare, ni bijeli hljeb, ni plate. Traže SAMO koncesiju da kopaju kvarcni pijesak, koji kopaju od 1960. godine i žive od toga - sve dok nisu prijavili korupciju u Vladi TK.
Gospdine Izetbegoviću, javite se, ovo je sramota, ovo je grijeh, ovo je nepravda!
Pisali smo prije ovoga i gospodinu Novaliću i gospodinu Zvizdiću, ali njih ovo ne interesuje, pa Vas molimo, gospodine Izetbegoviću, da se javite!
Ovo je Vaša stranka, ovo je Vaš kanton, ovo su Vaši rudari!
Javite se, gospodine Izetbegoviću!


Možda je taktika 'tišu dok se smiri' zaista taktika koja u ovoj zemlji najbolje prolazi, no jednog će dana zasigurno imati i svoje zastrašujuće i nezaustavljive posljedice. I možda bi se stoga ovdašnji lideri, ako im taj epitet uopšte pristaje, trebali ugledati, ako ništa, na prve susjede i svježe izglasanog (potvrđenog) premijera Srbije.


Može se Aleksandru Vučiću prigovoriti da je nacionalista i manipulator, da je izmanipulisao izbore, da je pokorio sve medije, da je osiromašio državu, da obezglavljeno vodi Srbiju natapajući je demagoškim floskulama o snazi i jedinstvu, može mu se prigovoriti još mnogo toga, ali mu se nikada ne bi moglo desiti da mu pred očima izgladnjeli rudari umiru, a da on na to samo odmahne rukom.


Ili im poruči: Ma kakva glad, sve je to njihov performans!!!

 

Jer dobro zna koju bi cijenu zbog toga platio!     

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/Angelina A. Duraković)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook