Mogu poslužiti kao ručak ili večera, hladni su odlični za doručak, a kombinacija je bezbroj • Možete pripremati mesne, riblje ili povrtne pite, ovisno o tome što vam se danas jede
SLANE pite, takozvani "quichevi", vrlo su zahvalna hrana. Mogu poslužiti kao ručak ili večera, hladni su odlični za doručak, a kombinacija je bezbroj. Možete potrošiti sve sastojke iz frižidera, a ova slana pita će i dalje biti prefina. Možete pripremati mesne, riblje ili povrtne pite, ovisno o tome što vam se danas jede.
Evo recepta za jednu klasičnu pitu sa sirom i šunkom, a vi prema svojim željama prilagodite ju dodavanje ili oduzimanjem pojedinih sastojaka za punjenje.
Sastojci:
Za tijesto:
200 g brašna za prhka tijesta
100 g maslaca
5 kašika vode
1 kašikica soli
Za nadjev:
3 jaja
1 šolja nasjeckane šunke
1 šolja naribanog sira (edamer ili gauda)
½ šolje mlijeka
½ šolje vrhnja za kuhanje
Priprema:
Od brašna, nasjeckanog maslaca, vode i soli umijesite tijesto.Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Pjenjačom izmiješajte jaja, potom dodajte mlijeko i vrhnje. Kada dobijete jednoličnu smjesu dodajte sir i šunku. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 5 mm i obložite kalup za pečenje.
Na tijesto izlijte nadjev. Pecite 45 minuta na 200°C ili dok pita ne poprimi zlatnu boju. Zabodite nož u sredinu pite, ukoliko izlazi čist, pita je gotova.
Ostavite ju da se ohladi desetak minuta, a potom preselite na tanjur za posluživanje.
Prijatno!
(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook