Volite pripremati neobične slastice? Isprobajte ovaj odličan recept za tortu od narandže koja će vas oduševiti.
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 čaše brašna
- 1 kašika sode bikarbone
- 1 kašika kakaa
- 2 čaše šećera
- 2 čaše gazirane vode
- 2 vanilin šećera
Za kremu I:
- 6 žlica džema od marelica
- 150 g čokolade
Za kremu II:
- 1 l soka od narandže
- 3 pudinga od vanilije
- 4 žlice gustina
- 250 g margarina
- 8 kašika šećera u prahu
Za dekoraciju:
- 200 g posnog šlaga
- 3 dl gazirane vode
Priprema:
Biskvit:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati brašno sa sodom bikarbonom, kakaom, šećerom i vanilin šećerom. Uliti gaziranu vodu i umutiti kašikom da bi se dobila ujednačena smjesa.
2. Pravokutnni pleh (36 x 36 cm) obložiti papirom za pečenje pa uliti u njega smjesu za biksvit. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C 10-15 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru biskvita. Pečene kore uzdužno prerezati napola da bi se dobile četiri kore.
Krema I:
1. Otopiti čokoladu na pari, a zatim umiješati džem od šljiva i promiješati.
Krema II:
1. U posudu uliti 8 dl soka od narandže i zagrijavati do vrenja.
2. U preostalom soku razmutiti puding od vanilije i gustin, pa dodati proključalom soku i miješati dok se ne zgusne.
3. Pjenasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i pomiješati ga s ohlađenim pudingom.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati s 1/3 kreme I, a zatim nanijeti 1/3 kreme II i prekriti drugom korom. Na isti način nastaviti premazivanje dok se ne utroši materijal. Posljednju koru ne premazivati.
2. Posebno umutiti posni šlag s gaziranom vodom i njime premazati tortu.
Prijatno!
(Grazia.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook