FOTO APEL S LICA MJESTA

Mučna borba protiv REKETA: Štrajk glađu uzima danak - pozlilo radnicima firme 'Tuzla kvarc'!

Hronika14.04.16, 14:14h

Mučna borba protiv REKETA: Štrajk glađu uzima danak - pozlilo radnicima firme 'Tuzla kvarc'!
Radnici Tuzla kvarca prije četiri dana započeli su štrajk glađu. Danas je radnicima Tuzla kvarca Melihi Štefulj i Nurdinu Mujkiću pozlilo, nakon čega je intervenisala hitna pomoć. COD Luna, kao savjetodavni centar za prijavitelje korupcije, pruža podršku Tuzla kvarcu u procesu odmazde koju trpe, te su tim povodom uputili apel za pomoć koje prenosimo u cjelosti

SPINOVI TUZLANSKE VLASTI U SLUČAJU TUZLA KVARC MORAJU BITI DEMASKIRANI

Firmi Tuzla kvarc nije produžen ugovor o koncesiji jer nije željela visokopozicioniranom službeniku nadležnog ministarstva u Vladi TK platiti reket. Prijavila je slučaj iznuđivanja mita Tužilaštvu TK, a potom, nakon sporosti Tužilaštva TK, i SIPA-i. SIPA je reagirala, i u akciji predaje iznosa mita od 10.000 KM (samo prva tražena rata) uhapsila je pomoćnika ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva TK Bahira Imamovića, navodi se na početku najnovijeg saopštenja Centra za odgovornu demokratiju - COD Luna.


Pogledajte VIDEO o mučnom plaćanju mita, koji je prikazan tokom suđenja Bahiru Imamoviću.


Nakon toga, Vlada TK je prvobitno izdala koncesiju Tuzla kvarcu u junu 2015., ali je onda intervenisalo Tužilaštvo TK iznenadnom tužbom protiv Tuzla kvarca i intervencijom prema Vladi, i to na dan izdavanja koncesije – pa je Vlada poništila odluku o dodjeli. Tužilaštvo optužuje prijavitelja korupcije za nelagalno kopanje pijeska u vremenu kad koncesija nije bila odobrena, a odobrena nije bila zbog reketiranja i iznude mita od strane visokopozicioniranog službenika Vlade TK!!!


Glavni tužilac TK Tomislav Ljubić intenzivno ubjeđuje javnost u kriminalne radnje Tuzla kvarca, od problematiziranja načina privatizacije pa do nelegalnog iskopa pijeska, a posebno je bio aktivan u informativnim emisijama Federalne televizije (FTV). Svi njegovi navodi, njih 18, pobrojani su i čvrstom argumentacijom, potkrijepljenom validnom dokumentacijom, demaskirani. Pogledajte DOKUMENT!


Kobajagi opravdanja Bege Gutića za neizdavanje koncesije Tuzla kvarcu zbog ranijih dugovanja koje ima – a koja su, važno je naglasiti, u najvećem dijelu uzrokovana upravo odugovlačenjem s izdavanjem koncesije jer nije plaćen mito – demantuje sama Vlada TK, odnosom prema drugim koncesionarima, poput velikog dužnika Rudnika Kreka, čiji dug prelazi 9 miliona KM, o čemu možete pročitati OVDJE.


„Bit će potpisan aneks ugovora kojim će biti obuhvaćena 2015. godina, jer je nedostajao ugovor o koncesiji i sirovine su se nelegalno eksploatirale“, prenijeli su mediji izjavu nadležnog ministra Srđana Mićanovića o „gledanju kroz prste“ Rudniku Kreka za nelegalnu eksploataciju za koju sada surovo optužuje Tuzla Kvarc.

 

Kada je Tužilaštvu i Vladi TK ponestalo argumentacije u slučaju Tuzla kvarc, krenule su monstruozne i optužbe posredstvom pojedinih medija u FBiH, čak i za povezanost Tuzla kvarca s finansiranjem terorizma. Pogledajte kako su „raspinovane“ i te klevete i potvore nečasnih novinara:


Radnici Tuzla kvarca prije četiri dana započeli su štrajk glađu. Danas je radnicima Tuzla kvarca Melihi Štefulj i Nurdinu Mujkiću pozlilo, nakon čega je intervenisala hitna pomoć. COD Luna, kao savjetodavni centar za prijavitelje korupcije, pruža podršku Tuzla kvarcu u procesu odmazde koju trpe. Nažalost, na dosadašnje apele i pozive svim zainteresiranim stranama, vladinim, nevladinim, pojedincima, gotovo da se niko ne javlja!

 

tuzla-kvarc-strajk5


Molimo Vas, kao odgovorne medije, pomozite Tuzla kvarcu i radnicima, objavite ovu argumentaciju, samo čvrstu argumentaciju i ništa više od toga, upoznajte javnost s istinom, ne dozvolite da predstavnici Vlasti Tuzlanskog kantona, kako izvršne tako i pravosudne, svojim spinovima u očima javnosti opravdaju zulum koji čine nad svojim građanima, nad radnicima koji zarađuju i njihove plate!, navodi se u saopštenju COD Luna.


Film „Cijena pravde“ o slučaju Tuzla kvarc možete pogledati OVDJE.

 

U nastavku su priložene fotografije s mjesta događaja:

 

tuzla-kvarc-strajk1
tuzla-kvarc-strajk3
tuzla-kvarc-strajk4

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)
 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook