AKCIJA ZA POMOĆ RADNICIMA 'TUZLA KVARCA'

COD Luna poziva građane i aktiviste: Podržimo prijavitelje korupcije koji stupaju u štrajk glađu!

Front04.04.16, 15:15h

COD Luna poziva građane i aktiviste: Podržimo prijavitelje korupcije koji stupaju u štrajk glađu!
Radnici 'Tuzla kvarca' ne traže finansije i 'bijeli hljeb', traže samo da im se vrati koncesija, tj.dozvola za rad, koja im je oduzeta kao čin odmazde zbog prijave korupcije, pa će rudari sami zaraditi za svoj crni hljeb koji im je otet iz ruku

 

COD Luna pozvala je građane i aktiviste da u narednih sedam dana učine gestu podrške za prijavitelje korupcije koji stupaju u štrajk glađu, saopćeno je iz ovog udruženje.

 

'Članovi sindikata-radnici 'Tuzla kvarc'' d.o.o. Tuzla - firma koja je prijavila korupciju u oblasti koncesija, nakon višemjesečne borbe protiv odmazde koju sinhronizovano provode Vlada TK i Tužilaštvo TK, dovedeni na ivicu egzistencije i neizdržive patnje, odlučili su započeti 'štrajk glađu' pred beskrupuloznom i neosjetljivom birokratijom koja uživa u ekstremno visokim platama i beneficijama finansiranim iz 'narodnog' budžeta.

 

Radnici 'Tuzla kvarca' ne traže finansije i 'bijeli hljeb', traže samo da im se vrati koncesija, tj.dozvola za rad, koja im je oduzeta kao čin odmazde zbog prijave korupcije, pa će rudari sami zaraditi za svoj crni hljeb koji im je otet iz ruku.

 

Radnici – prijavitelji korupcije, smatrajući da im ništa drugo ne preostaje, jer nisu spremni pristati da mirno gledaju kako vlast i pravosuđe kažnjavaju i discipliniraju firmu koja je prijavila korupciju, umjesto da razotkrivaju cijelu koruptivnu šemu u oblasti koncesija, STUPAJU U ŠTRAJK GLAĐU!


U petak, 01.04.2016.godine, Sindikat je obavijestio ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, g. Srđana Mićanovića, da će u četvrtak, 07.04. u 10:30h biti održana konferencija za štampu na kojoj će zvanično početi štrajk glađu. U roku od pola sata ministar je poslao fax/dopis kojim je zakazao sastanak sa 'Tuzla kvarcom' u srijedu, 06.04. u 8:00h, iako je 25.marta isti ministar pismeno odbio mogućnost sastanka. Sindikat i rukovodstvo će otići na sastanak kod ministra, ali konferenciju za štampu s početkom štrajka glađu neće otkazati bez ultimativnog rješenja problema, jer je povjerenje u dobre namjere vlasti davno izgubljeno. 

 

Tri imena koja su se okomila na prijavitelje korupcije, i prema kojima treba usmjeriti sve demokratske i nenasilne vidove protesta, su:

 

1.      Tomislav Ljubić, glavni kantonalni tužilac Tužilaštva TK;

2.      Bego Gutić, premijer Vlade TK;

3.      Srđan Mićanović, ministar Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK;


Interesantno je primjetiti kako Tuzla dosljedno ostaje multietnička, pa i kad treba uništiti firmu koja je prijavila korupciju', stoji u saopćenju COD Luna – Savjetodavnog centra za uzbunjivače/zviždače.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook