'kršenje ljudskih prava'

Poslanici SDA pokrenut će autentično tumačenje u vezi s odlukom VSTV-a o zabrani hidžaba

Front30.03.16, 08:08h

Poslanici SDA pokrenut će autentično tumačenje u vezi s odlukom VSTV-a o zabrani hidžaba
Ona je jučer, uz poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amira Zukića i pravnika Emira Kovačevića, učestvovala u panel diskusiji o "Promoviranju i zaštiti ljudskih prava u procesu integracije BiH u Evropsku uniju“, koju je u Sarajevu organizirala Asocijacija FATMA SDA Kantona Sarajevo

 

Klub poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH pokrenut će autentično pojašnjenje nakon odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja za zaposlene u pravosudnim institucijama BiH - izjavila je Feni poslanica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednica Asocijacije FATMA BiH Kenela Zuko.

 

Ona je jučer, uz poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amira Zukića i pravnika Emira Kovačevića, učestvovala u panel diskusiji o "Promoviranju i zaštiti ljudskih prava u procesu integracije BiH u Evropsku uniju“, koju je u Sarajevu organizirala Asocijacija FATMA SDA Kantona Sarajevo.

 

Tom prilikom, učesnici su pozvali članove VSTV-a i stručne ljude na konstruktivan dijalog kako bi vidjeli "koji tačno zakoni kažu gdje se narušavaju ljudska prava“.

 

Inače, kao odgovor na odluku VSTV-a, Predstavnički dom je prihvatio inicijativu Kenele Zuko, po kojoj dom "zahtijeva od VSTV-a BiH da povuče svoj dopis sudovima i tužilaštvima u BiH od 21. oktobra 2015., kojim se od rukovodilaca pravosudnih institucija traži provođenje zaključka VSTV u vezi sa zabranom nošenja vjerskih obilježja svim uposlenim u pravosudnim institucijama u BiH, čime se direktno krše elementarna ljudska prava i vjerske slobode, zagarantirane Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda, Ustavom i zakonima BiH".

 

- Predstavnici ovog doma, Kluba parlamentarki, te Asocijacije FATMA spremni su na konstruktivan dijalog sa VSTV-om kako ne bi došlo do narušavanja ljudskih prava i diskriminacije - potvrdila je Feni poslanica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednica Asocijacije FATMA BiH Kenela Zuko.

 

(FENA/Foto: Fena/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook