Teške godine opsade

Prije 20 godina reintegrisana Grbavica: Sve je ličilo na Vukovar, a paljevina i smeća bilo je na sve strane...

Hronika19.03.16, 12:57h

Prije 20 godina reintegrisana Grbavica: Sve je ličilo na Vukovar, a paljevina i smeća bilo je na sve strane...
Sve fotografije iz tog vremena prikazuju katastrofalno stanje, a ono što danas imamo je sasvim druga priča. Sada možemo praviti paralele, ali ni ovo što sada imamo nije ono što će Grbavica imati u narednom periodu

 

Povodom 20. godina od reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići, građani i predstavnici lokalne vlasti nizom prigodnih programa i aktivnosti obilježili su ovaj značajan datum.

 

Položeno je i cvijeće na spomen-obilježja te je tako odata počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, a provedena je i akcija estetskog uređenja naselja.

 

Kao Vukovar

 

Cvijeće za poginule položeno je na nekoliko lokacija i to na mostu "Suade Dilberović i Olge Sučić”, na spomen-obilježju Grbavica, Šehidskom mezarju Kovači, spomen-obilježju Gornji Kovačići i Spomen-parku Vraca.

 

Mujesira Duraj Žuta, ratna veteranka, rekla je da svake godine dolazi na obilježavanje dana kada je Grbavica oslobođena.

 

- Kada smo ušli prije 20 godina, bilo je strašno. Sve je ličilo na Vukovar. Paljevina i smeća bilo je na sve strane. Bilo je straha, ali i suza, ali najvažnije je da smo konačno ušli u naše naselje. Bila sam pripadnica 115. brigade Odred Zlatište. Bio je to najsretniji dan za građane. Zahvaljujući stanovnicima, ali i načelniku, danas je ovo jedan od ljepših dijelova Sarajeva, kazala je Duraj.

 

reintegracija-grbavice-godisnjica

 

Nadin Jonuz, učenica trećeg razreda OŠ Grbavica 1, bila je na polaganju cvijeća.

 

- Došla sam sa drugovima iz škole kako bismo odali počast Suadi i Olgi, koje su bile prve žrtve u ratu, izjavila je Jonuz.

 

Paralele

 

Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, prisjetio se Grbavice iz vremena kada je ponovo postala dio grada.

 

- Sve fotografije iz tog vremena prikazuju katastrofalno stanje, a ono što danas imamo je sasvim druga priča. Sada možemo praviti paralele, ali ni ovo što sada imamo nije ono što će Grbavica imati u narednom periodu. Ovaj datum je, uz Dan općine, najznačajniji za nas. Tada je Grbavica vraćena Sarajevu poslije četiri godine opsade i torture koju su stanovnici preživljavali. Ovaj prostor obuhvata pet mjesnih zajednica i omeđen je Miljackom, a sa druge strane općinom Centar, dok su sa treće strane naselja Hrasno Brdo i Hrasno. Tu živi oko 20.000 ljudi, kazao je Koldžo.

 

Dodao je da je posljednjih nekoliko godina realizacijom velikih projekata, kao što je izgradnja južne longitudinale, ovaj dio dobio mnogo u urbanističkom, kao i funkcionalnom smislu.

 

- Nadamo se da će se ubrzo nastaviti realizacija druge faze, pa će u komunikacionom smislu građani puno više dobiti, istakao je Koldžo.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook