REAGOVAO NA NAPAD U KRITERIONU

Predsjednik Studentskog parlamenta u Sarajevu: 'Pederluk je sistemska i zarazna bolest'

Hronika08.03.16, 20:15h

Predsjednik Studentskog parlamenta u Sarajevu: 'Pederluk je sistemska i zarazna bolest'
Novoizabrani predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu i mladi aktivist SDA Haris Zahiragić, u jednoj Facebook prepisci se osvrnuo na nedavni homofobni napad koji se desio u Kriterionu

 Zahiragić očigledno ima stanovite simpatije prema napadu, barem sudeći po riječima da je to "bolest koju treba liječiti, a ne promovisati", a tu su još i biseri kao "pederluk je sistemska i zarazna bolest", ili "to može seksualna orijentacija u dijelu pederski orijentisane ateističke zapadne Evrope". Na ove ispade saopštenjem se oglasio Forum mladih SDP-a BiH, u kojem između ostalog navode:
 

 "Izražavamo svoju najdublju frustriranost, ogorčenost, te u najblažu ruku rečeno šokiranost na javne istupe novoizabranog predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, Harisa Zahiragića, a u vezi sa nedavnim homofobnim napadom na posjetioce i goste art kina Kriterion.

 

Forum mladih SDP-a Kantona Sarajevo čine najvećim dijelom studenti ove visokoškolske ustanove, te stoga smatramo da je naša moralna i građanska dužnost oglasiti se. Smatramo da nas studente ove najstarije visokoškolske ustanove u građanskoj, demokratskoj i sekularnoj Bosni i Hercegovini, uspostavljenoj na tekovinama antifašističke borbe, na čelu njenog najvišeg studentskog predstavničkog tijela ne može, niti smije predstavljati osoba koja svojom retorikom zapravo napade indirektno i podržava".


Također, Zahiragića su podsjetili da svojim stavovima i pozivima direktno krši i postojeće zakone Bosne i Hercegovine:
 

"Kao studenta prava, te bivšeg predsjednika Udruženja studenata prava, napominjemo kolegu Zahiragića o tome kako je sa svojim krajnje neukusnim, homofobnim i šovinističkim stavovima ujedno i prekršio Ustav Bosne i Hercegovine, Član II stav 3, pod stavkama b, d, g, h, i, pa i j. Također, kolegu podsjećamo i to da je prekršio Statut SPUS-a, i to po Članu I, stav 4 u kojem se kaže kako je SPUS organizacija koja poštuje načelo jednakosti svih građana, te svačija prava i slobode nezavisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom porijeklu, imovini, rođenju, obrazovanju, društvenom položaju ili drugim osobinama".

 

Josip Broz Tito često je znao ponavljati krilaticu govoreći o mladim ljudima o Jugoslaviju da "narod s ovakvom omladinom ne mora brinuti za svoju budućnos". Kakva budućnost čeka BiH s ljudima koji predvode studente, a gaje ovakve poglede na svijet, procijenite sami.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook