Direktor fup-a

Lukač: Političari se boje istraga i poduzimaju kontramjere...

Front21.02.16, 18:39h

Lukač: Političari se boje istraga i poduzimaju kontramjere...
Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač u intervjuu za N1 govorio je o pritiscima na rad pravosuđa i policijskih agencija na svim nivoima BiH. Lukač je kazao da pritisaka uvijek ima, “ali moramo se nositi sa tim problemima jer jednostavno živimo u takvom društvu u kojem pravna država još uvijek ne može da diše punim plućima”

 

Na pitanje da li se bosanskohercegovački političari plaše istraga, Lukač je odgovorio da “vjerovatno iskazuju strah i poduzimaju neke kontramjere”. Dodao je da policija čini maksimum, ali da tužilaštva na svim nivoima treba pitati za ishode nedovršenih procesa.

 

Direktor Federalne uprave policije osvrnuo se na krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika koju je 2008. godine potpisao protiv njega i nekoliko osoba iz Republike Srpske. “Nije mi jasno sa kojim obrazloženjem je to zaustavljeno. Radi se o jednom ozbiljnom i vrlo kompleksnom predmetu. Mi smo došli u tom predmetu do vrlo čvrstih osnova sumnje da su počinjena vrlo ozbiljna krivična djela i tu se pominje taj iznos, u kvalificiranju te prijave, od 115 miliona KM. Gospodin Dodik je bio na toj prijavi kao prvoprijavljeni”, kazao je Lukač.

 

Govorivši o borbi protiv terorizma Lukač je kazao da u Federacije Bosne i Hercegovine ima oko 60-ak ekstremnih zajednica koje su pod bezbjednosnim nadzorom. "Nema niti jednog naseljenog mjesta u kome postoje neki vojni kampovi za obuku. Ja to odgovorno tvrdim kao direktor policije. I mi imamo na prostoru Federacije BiH, to nije nikakva tajna niti je to nešto novo, nekih 60-ak zajednica koje egzitiraju sa nekim određenim svojim aktivnostima koje nisu samo sa svojim vjerskim odrednicama mada je to osnov za funkcioniranje tih zajednica. Ja ih nazivam ekstremnim zajednicama", rekao je Dragan Lukač, direktor FUP-a.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook