REAKCIJA IZ AMBASADE SAD

Odgovor na hajku koju je protiv agencije Patria pokrenuo portal Poskok: Zašto Ivan Šušnjar neće biti konzul u Čikagu?!

Front19.02.16, 13:47h

Odgovor na hajku koju je protiv agencije Patria pokrenuo portal Poskok: Zašto Ivan Šušnjar neće biti konzul u Čikagu?!
Nakon burne reakcije portala Poskok.info na pisanje agencije Patria i objave informacije da Ivan Šušnjar neće biti bh. konzul u Čikagu, odgovor je stigao iz Ambasade SAD-a

 


S obzirom da je bh. novinska agencija Patria proteklih dana bila na udaru vlasnika portala Poskok.info Ivana Šušnjara za kojeg su američke vlasti odbila dati egzekvaturu te zbog toga neće biti potvrđen za generalnog konzula u Čikagu, a što je zvanično potvrđeno za agenciju Patria 16. februara 2016. godine te je iznosio lažne optužbe na račun agencije Patria ali i Ambasade SAD-a, još jednom objavljujemo zvanične informacije koje smo dobili iz Ambasade SAD-a.


- Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu odgovara na upite novinara u Bosni i Hercegovini koja se tiču spoljne politike SAD-a. U utorak, 16. februara primili smo upite od medijskih organizacija o tome da li su Sjedinjene Američke Države odbile izdati egzekvaturu gospodinu Ivanu Šušnjaru za poziciju Generalnog konzula BiH u Chicagu, i na taj upit smo odgovorili:


“Gospodin Šušnjar nije i neće biti Generalni konzul u Chicagu. Za sva ostala pitanja koja se odnose na imenovanja zvaničnih predstavnika BiH u inostranstvu, ljubazno Vas molimo da se obratite Ministarstvu vanjskih poslova BiH.” – saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

 

odgovor-sad-ambasada


Odgovor Ambasade SAD-a na upit novinara Patrije


Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdili su za agenciju Patria da je Šušnjar dobio diplomatsku putovnicu dana 30.04.2015. godine na temelju odluke Predsjedništva BiH kojom je Ivan Šušnjar imenovan za generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu.


- Na temelju člana 3 Pravilnika o izdavanju diplomatskih putovnica (“Službeni glasnik BiH” br: 95/14), gospodin Šušnjar je imenovanjem od strane Predsjedništva BiH na funkciju generalnog konzula ostvario pravo na diplomatsku putovnicu s obzirom da je diplomatska putovnica neophodna u postupku traženja diplomatske vize čije je izdavanje od strane američkih vlasti pretpostavka za stupanje na dužnost diplomate na destinaciju na koju je imenovan – kazali su iz MVP BiH.


Također je iz MVP BiH potvrđeno da Šušnjar nije upućen na rad u Generalni konzulat BiH u Čikagu u svojstvu generalnog konzula, a nema niti bilo koje drugo službeno svojstvo u MVP BiH, tako da troškovi u vezi sa eventualnim putovanjima gospodina Šušnjara, u SAD ili bilo gdje drugo, nisu na teret sredstava MVP BiH.


Generalnim konzulatom u Čikagu od ljeta 2015. kada je funkciju konzula prestao obavljati Brane Pećanac rukovodi konzul Enisa Hadžović, profesionalni diplomata iz MVP BiH.


Podsjećamo, Ivana Šušnjara Predsjedništvo BiH imenovalo je za generalnog konzula u Čikagu na prijedlog Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook