Zna se da nije zdrav, ali ovo...

Šta bi se dogodilo s vašim tijelom da izbacite šećer na devet dana?

Lifestyle12.02.16, 08:38h

Šta bi se dogodilo s vašim tijelom da izbacite šećer na devet dana?
Nova studija tvrdi da izbacivanje šećera iz prehrane na samo devet dana može znatno poboljšati zdravlje, prenosi Independent

 

Studija, koja je objavljena u časopisu Obesity, zamijenila je unos šećera kod 43 pretile djece sa škrobom te tvrdi da je time dokazala da je šećer štetan za zdravlje ne zbog kalorija već zbog napora za metabolizam.

 

Autor studije Robert Lustig, pedijatrijski endokrinolog u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Franciscu, rekao je da je istraživanje otkrilo da su se tokom primjene nove dijete kod sudionika istraživanja razine kolesterola popravile te da je su razine inzulina pale.

 

'Sve se poboljšalo', tvrdi Lustig. 'Ova otkrića podupiru ideju da je nužno za roditelje da nadgledaju unos šećera kod svoje djece te da paze na zdravstvene učinke hrane koju njihova djeca jedu.'

 

Lustigova istraživanja oponiraju razmišljanjima koje podupiru multinacionalne tvrtke, tvrdeći da pretilost nije rezultat unosa šećera već da je rezultat prekomjernog unosa kalorija. Lustig je na ovo obratio posebnu pozornost te su tijekom istraživanja održavali težinu djecu, a one koji su gubili kile poticali su da jedu više.

 

'Kalorije iz šećera su najgore, zato jer se pretvaraju u mast u jetri, podižući otpornost na inzulin i povećavajući rizik za dijabetes te bolesti srca i jetre', rekao je Lustig.

 

Lustigova studija dolazi nakon što je britanski premijer David Cameron odbio uvesti porez na šećer, potez koji neki dozivaju.
 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!