VISOKO SUDSKO VIJEĆE NAJAVLJUJE

Bura nakon 'curenja' u javnost Radončićevih razgovora: Prijave protiv odgovornih lica iz Suda, Tužilaštva i SIPA-e?

Front29.01.16, 15:52h

Bura nakon 'curenja' u javnost Radončićevih razgovora: Prijave protiv odgovornih lica iz Suda, Tužilaštva i SIPA-e?
Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Ružica Jukić rekla je u izjavi za "Glas Srpske" da će podnijeti prijave Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a i Tužilaštvu FBiH protiv nepoznatih lica iz Suda, Tužilaštva ili Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH zbog kršenja Zakona o krivičnom postupku BiH

 


Na taj korak se odlučila jer su određenim medijima ustupljeni transkripti presretnutih razgovora i zbog omogućavanja snimanja sudskih ročišta u slučaju koji je pokrenut protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića i još nekim procesima.

 

- Sud je dozvolio snimanje i prisustvo javnosti na ročištu za određivanje pritvora Radončiću iako to zakon zabranjuje jer je istraga tajni postupak. To pitanje otvoriću i na narednoj sjednici VSTV-a. Ako VSTV niti iko drugi ni poslije toga ne podnesu prijave protiv odgovornih, podnijeću ih ja - kaže Jukić.


Dodala je da je javnost smjela da zna samo ko je uhapšen, gdje se nalazi, da će biti održano ročište i da li je predložen pritvor.


- Zanimljivo je da po pravilu samo jedan medij, odnosno portal, uvijek posjeduje taj tajni zakonom zaštićeni materijal - kaže Jukić i dodaje da odredbe u zakonu treba da spriječe da putem medija bude formirano javno mnjenje koje unaprijed osuđuje osumnjičenog.

 

(Glas Srpske/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!