Kada hranu pržite u dubokom ulju, namirnicu podvrgavate temperaturi od oko 175 do 190 Celzijevih stepeni. Visoka temperatura mijenja strukturu ulja i pržene hrane, pa je za takav kuharski poduhvat važno koristiti najoptimalniji izbor.
Na tržištu postoji velik broj zanimljivih ulja, od čega su neki vrlo neobični. Ulje za prženje mora biti stabilno, odnosno otporno na visoke temperature. Kada se ulje počne dimiti, ono je uništeno, a hrana pečena u takvom okruženju nije preporučljiva za konzumaciju.
Optimalno ulje trebalo bi imati nezasićene i zasićene masti, a što je zasićenih masti više, to je ono i otpornije na visoke temperature prilikom prženja ukusnih zalogaja poput prženog krompira. Dakako, treba pripaziti i da okus ulja ne prevlada kod završnog proizvoda, pa je zato najbolje odabrati neutralne vrste.
Upravo zato, kokosovo ulje smatra se najzdravijim izborom za prženje hrane. Riječ je o namirnici koja ima 90 posto zasićenih masti, a dokazano ostaje nepromijenjene kvalitete čak i ako u njemu nešto pržite tijekom osam sati na 180 Celzijevih stepeni.
(Punkufer.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook