Reakcija na odluke VStvbih

SDA: Zar mahrama kod muslimanki može biti vjersko obilježje podložno zabranama?

Hronika24.01.16, 15:09h

SDA: Zar mahrama kod muslimanki može biti vjersko obilježje podložno zabranama?
Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas saopćenjem za javnost u vezi sa nedavnim odlukama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) o zabrani nošenja vjerskih obilježja sudijama i tužiocima, odnosno nosiocima pravosudnih funkcija, u kojem navodi "da je način na koji VSTVBiH normira ovo pitanje nedorečen, čime je ostavljen prostor za manipulacije"

 


Navode da se VSTVBiH se, bez jasno vidljivog razloga, upustilo u osjetljivo pitanje o ograničavanju vjerskih sloboda u Bosni i Hercegovini, mada su one zagarantovane Ustavom BiH, čl. II st.1. i članom II/4, Univerzalnom deklaracijom UN-a o zaštiti ljudskih prava, u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i Zakonom o zabrani diskriminacije.

 

 
SDA smatra "da VSTVBiH uvodi ovo pitanje u državne organe na 'mala vrata', kroz zaključke i kodekse, a ne kroz zakon i parlamentarnu raspravu, te na taj način sužava transparentnost svoga rada".


 
Stav ove stranke je da način na koji VSTVBiH  normira ovo pitanje "nedorečen, čime je ostavljen prostor za manipulacije".


 
- Zar mahrama kod muslimanki, koja je usađena i u tradiciju ovog naroda i u vjersku obavezu, može biti vjersko obilježje podložno zabranama? To nas podsjeća na vremena kojih se nerado sjećamo. Bilo bi jako interesantno vidjeti spisak vjerskih obilježja koja su podložna zabranama, a koji bi nam ponudilo VSTVBiH - navodi se u saopćenju. 


 
SDA, nadalje, smatra "da je VSTVBiH na ovaj način prekoračio svoje ovlasti i uznemirio javnost", te, stoga, traži da stavi van snage navedeni zaključak, a "da se pitanje ograničavanja vjerskih sloboda i zabrane nošenja vjerskih obilježja razmatra kroz parlamentarnu proceduru, javnu raspravu i eventualnu izmjenu zakona iz ove oblasti".


 
(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook