Odlazak u 96. godini

Preminula legendarna Žuži Jelinek

Hronika23.01.16, 21:19h

Preminula legendarna Žuži Jelinek
U 96. godini u Zagrebu preminula je Žuži Jelinek, legendarna zagrebačka dizajnerica, stilistica, kolumnistica. Velika Žuži dvadeset i dvije godine je pisala poznatu seks kolumnu za hrvatski tjednik Gloria – ukupno 1088 članaka, kao i brojne knjige

 

 

Posljednju kolumnu objavila je 12. novembra prošle godine.  “Ovo o čemu danas mislim pisati, već me zaokuplja izvjesno vrijeme. Zadnju godinu posebno. A bilo mi je “tek 98”! Najprije sam se tome pokušala othrvati, kao nečemu “što mi ne priliči”, nečemu što si Žuži Jelinek ne smije dopustiti, da bi me malopomalo počelo sve više opterećivati, pa i ne dati mi mira. Neću reći da sam na život krenula gledati drugačije, da sam postala neki pesimist, ali sam primjećivala da godine ipak čine svoje. A ta spoznaja nije baš ugodna – započela je Žuži posljednju kolumnu za Gloriju, prenosi Telegram.hr.

 

zuzi-jelinek1

 

Rođena Suzana Faber u Budimpešti 1920. godine kao najmlađe od troje djece, legendarna Žuži odrastala je u siromašnoj židovskoj porodici. Njeni roditelji, oboje gluhi, upoznali su se Budimpešti gdje su ih roditelji poslali u jedinu školu specijaliziranu za rad s gluhima.

 

Sa samo 17 godina počela je raditi u pariškoj tvornici Nine Ricci kao krojačica. Jedno kraće vrijeme radila je za poznatu modnu dizajnericu Coco Chanel.

 

1941. godine udala se za svog prvog supruga, zagrebačkog zubara dr. Eriha Jelineka. S njim je imala dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu. “Prvi put je to bilo 1941. godine za doktora Ericha Jelineka. Bila sam tak mlada i zaljubljena, neiskusna… Nisam znala paziti na njega. Puno sam putovala i jednom sam bila u Japanu čak dva mjeseca”, izjavila je Žuži 2012. godine u velikom razgovoru za Večernjak.

 

Vihor Drugog svjetskog rata nije poštedio ni židove u Hrvatskoj, pa je tako Žuži izgubila obojicu braće. “Obojicu moje braće zbog židovskog podrijetla strijeljali su ustaše, a roditelji, iako gluhonijemi, bili su dodatno kažnjeni. Morali su gledati pogubljenje svoje djece. Jedan od moje braće prije strijeljanja skinuo je sat i dao ga majci. Zamislite koju je bol doživjela ta žena”, ispričala je Žuži.

 

Tokom Drugog svjetskog rata saznala je da i ustaše i njene roditelje žele deportirati u Jasenovac. Kako bi ih spasila, zavela je talijanskog časnika, a poslije je to komentirala: “Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga”.

 

1943. godine pridružila se partizanima gdje je bila bolničarka. Završetkom rata, Žuži se vratila svojoj ljubavi, modi i postala krojačica.

 

Krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, počela je s revijama po inozemstvu, a domaće tiskovine nazvale su je ambasadoricom mode.


2013. godine dovršila je svoju desetu i posljednju knjigu “Živjeli muškarci”, sastavljenu od njenih kolumni objavljenih u tjedniku Gloria.


Spielbergova ponuda


Hrvatska radiotelevizija producirala je i biografski dokumentarac o legendi hrvatske modne scene. Naslovljen “Mislim da ja to ne zaslužujem”, dokumentarac u trajanju od 40 minuta prvi put prikazan je 2007. godine. Slavni redatelj Steven Spielberg htio je snimiti film o njenom životu, ali ona je to odbila. Spielberg ju je pozvao da bude glavna savjetnica na filmu o ženi iz židovske porodice koja je spasila roditelje riskirajući vlastiti život. Žuži nije htjela provesti dvije godine u Americi pa je odbila takav prijedlog.


U osamdesetoj godini života, vitalna kao i uvijek, udala se po četvrti put. Posljednji brak bio je sa sucem Miloradom Ronkulinom za kojeg je rekla da je zadovoljna njime. “Moj muž je idealan, nažalost, seksa nema. Jer je već stariji, 95. godina i ne digne mu se. Ali meni je on drag i dobar. Pa sam zadovoljna s njim”, rekla je Žuži 2014. godne.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!