Nakon sastanka u Vladi KS

Zaokret u planovima: Nema spajanja Opće bolnice i UKCS-a!

Hronika18.01.16, 14:49h

Zaokret u planovima: Nema spajanja Opće bolnice i UKCS-a!
U zgradi Vlade KS održan je sastanak o reformi zdravstvenog sistema u KS sa posebnim osvrtom na reformu bolničke zaštite kojem su prisustvovali ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj sa čelnicima ljekarskih komora Federacije BiH i Kantona Sarajevo, Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS, te Zavoda zdravstvenog osiguranja KS održati sastanak o temi reforme zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo

 

 

Dragan Stevanović iz Ljekarske komore KS kazao je kako su u Ljekarskoj komori jednoglasno zaključili da je potrebna cjelovita reforma cjelokupnog zdravstvenog sistema.

 

- Dosad je radna grupa uradila samo analizu stanja i sve drugo ne može doći u obzir bez uključenja svih institucija sistema, prvenstveno Zavoda za javno zdravstvo KS-a. O svim daljim koracima mogu odlučivati isključivo osnivači. Bolnice će se spojiti ili neće tek kad se provede kompletna procedura - kazao je Stevanović i dodao da je potrebno prvo napraviti elaborat i procjenu opravdanosti. 

 

Na novinarsko pitanje jesu li ljekari za objedinjavanje bolnica Stevanović je kazao:

 

- Novaca ima koliko ima, istina je da je zdravstveni sistem trošio novce. Moramo osigurati da postojećim novcem omogućimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. To će se prije svega osigurati razumnim i racionalnim potezima. Moj je stav da neće doći do integracije na ovaj način. Trenutno smo mnogo dalje od spajanja bolnica nego što smo to bili prije mjesec dana - zato jer smo stvari vratili na početak - kaže Stevanović.

 

Naglasio je i da trenutno postoji mnogo poteza koji se mogu poduzeti u cilju racionalizacije, a da se ne ide na spajanje. 

 

- Racionalizacija bolničkih kapaciteta može se postići i na drugi način. Mislim, na osnovu današnjeg sastanka, da je situacija mirna, trenutno svi koji su zaposleni u Općoj bolnici su i dalje tamo, ona i dalje radi jednakim kapacitetom, pacijenti je i dalje mogu koristiti u punom kapacitetu - kazao je Stevanović. 

 

Na pitanje koliko je zaposlenika do sada prešlo u UKCS Dragan Stevanović je odgovorio da je prema njegovim saznanjima, samo nekolicina administrativnih djelatnika prešla, i to onih koji su u bolnicu došli s novom direktoricom.

 

Prema procjenama, potrebno će biti 5-6 mjeseci za izradu elaborata, a tek nakon toga uslijedit će stručna rasprava.
 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook