Intervju na koji se čekalo

Sebija Izetbegović: Što me brutalnije napadaju, uvjerenija sam da sam u pravu... Uz Božiju pomoć, rezultat neće izostati

Hronika17.01.16, 17:14h

Sebija Izetbegović: Što me brutalnije napadaju, uvjerenija sam da sam u pravu... Uz Božiju pomoć, rezultat neće izostati
Nakon medijskih osuda, ali i javnog bunta brojih građana Sarajeva protiv spajanja dvije gradske bolnice, oglasila se i nova direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović... 'Ono što sam uradila u Općoj bolnici primijenit ću na puno veći sistem Univerzitetskog kliničkog centra. Uz Božiju pomoć, veliki trud, i pomoć svih koji žele dobro, rezultat neće izostati..., poručuje u intervjuu za magazin Stav koji prenosi Faktor.ba

 

Izvor: Faktor.ba


Pacijentima Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, s obzirom na sredstva uložena u ovu ustanovu, moguće je pružati mnogo bolje usluge nego što je to sada slučaj, tvrdi Sebija Izetbegović, novoimenovana generalna direktorica ove najveće zdravstvene ustanove u FBiH.


U iscrpnom intervjuu vođenom u ponedjeljak, 11. januara, njenog prvog radnog dana na čelu UKCS-a, Izetbegović je kazala da će teško biti stabilizirati finansijsko stanje Kliničkog centra Sarajevo zato što njegove obaveze premašuju 94 miliona maraka. Pretpostavlja da su se svi eventualni kandidati uplašili takvog stanja na UKCS-u pa se zato nisu ni prijavili na javni konkurs za generalnog direktora.


STAV: Šta Vas je ponukalo da konkurirate za mjesto generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS), čiji su gubici i dugovanja (prema izvještaju o poslovanju u 2014. godini) oko 96 miliona KM?


IZETBEGOVIĆ: Smatram da Univerzitetski klinički centar Sarajevo ima mogućnosti da uloženim sredstvima uradi bolji posao. Mišljenja sam da je, s obzirom na sredstva koja se ulažu u UKCS, moguće pružiti bolju uslugu pacijentima nego što je to sada slučaj. U UKCS ima mnogo prostora za unaprjeđivanje. Moramo uložiti poseban napor da popravimo odnose među uposlenima, odnos uposlenih prema bolesnicima i njihovoj pratnji. Treba poboljšati zdravstvenu njegu, što znači povećati broj medicinskih sestara i tehničara koji borave direktno uz bolesnike. U tom smislu sam mnogo postigla radeći u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, o čemu svjedoči veliki broj pohvala pacijenata. Mi u ovoj profesiji nikada ne smijemo zaboraviti da, osim čuvanja zdravlja pacijenata, imamo dužnost čuvati i njihovo dostojanstvo.


STAV: Kako planirate stabilizirati poslovanje UKCS-a, koji se, prema istom izvještaju, suočava s problemom nelikvidnosti koja ugrožava opstanak ove ustanove? Kako planirate unaprijediti rad UKCS-a da bi pacijenti imali bolje usluge? Raspolažete li podacima kakvo je trenutno finansijsko stanje UKCS-a s obzirom na nedavne medijske napise da su “uništeni” finansijski podaci iz dijela 2015. godine?


IZETBEGOVIĆ: Bit će teško stabilizirati finansijsko stanje Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Na dan 31. oktobra 2015. godine, ukupne obaveze UKCS-a iznosile su 94.373.419 KM. Potrebno je izvršiti racionalizaciju potrošnje uz posebnu kontrolu nabavki u apoteci. Godišnje se na potrebe apoteke UKCS-a daje oko 65 miliona KM, a snabdjevenost apoteke vrlo je loša. Potrebno je racionalizirati i upravljačku strukturu. Napravit ćemo strategiju zanavljanja kadra prema realnim potrebama. Uvest ćemo nulti stepen tolerancije za korupciju. Poznato je da sam ja potpisala otkaz ugovora o radu uposlenici koja je u više navrata uzimala novac od pacijenata. Potrudit ćemo se da se definira vlasnička struktura ustanove, a time i upravljačka. Što se tiče bolesnika, dat ćemo sve od sebe da napravimo organizaciju rada koja će im garantirati cjelodnevnu uslugu. Boljom organizacijom službe skratit ćemo liste čekanja na usluge Kliničkog centra.

 

Uvest ćemo nulti stepen tolerancije za korupciju. Poznato je da sam ja potpisala otkaz ugovora o radu uposlenici koja je u više navrata uzimala novac od pacijenata


Namjeravamo vršiti kontinuiranu edukaciju kadra na svim nivoima te pozivati renomirane stručnjake koji bi edukaciju provodili u prostorima UKCS-a, čime bismo riješili i nepotrebne troškove za liječenje u inostranstvu. Svi stariji ljekari imat će obavezu da prenose znanje na mlađe kolege. Zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo prepoznali smo već klinike s kojih dolazi najveći broj zahtjeva za odobrenje liječenja u inostranstvu.


Velika su ulaganja u zdravstveni sistem, ali je usluga neproporcionalna uloženom. Imamo možda najskuplju opremu i operacione sale u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo. Zašto onda nemamo najbolje rezultate? Moramo zdravstvu vratiti dostojanstvo kako uposlenih tako i bolesnika. Slijedi borba protiv korupcije u zdravstvu, na svim nivoima. Uvodi se striktno poštovanje radnog vremena, besprijekorna čistoća i red. Uz ljubaznost osoblja vraćamo osmijeh na lice bolesnika. Popravit ćemo status medicinskih radnika, pravilno ćemo zanavljati kadar i otvoriti vrata mladim ljudima. Ono što sam uradila u Općoj bolnici primijenit ću na puno veći sistem Univerzitetskog kliničkog centra. Uz Božiju pomoć, veliki trud, i pomoć svih koji žele dobro, rezultat neće izostati.


Što se tiče ostalih detalja o finansijskom poslovanju, prije dolaska na čelo Kliničkog centra dobila sam informaciju da se vrši zvanična revizija finansijskog stanja.


STAV: Vaše imenovanje za direktora UKCS-a oštro je osudila opozicija u FBiH. Iz SDP-a BiH su saopćili da je Vaš izbor “definitivna potvrda politike SDA i trenutne vlasti koja u BiH želi uspostaviti bliskoistočni model vladavine desetak porodica nad svim i svačim”. Kako komentirate ovu njihovu tvrdnju, ali i onu da ste bili jedini kandidat na konkursu?


IZETBEGOVIĆ: Opozicija je pravila sličnu hajku kada sam prije tri godine iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo prešla u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Mislim da su uposlenici Opće bolnice, pacijenti koji su kroz nju prošli, kao i članovi njihovih porodica, svjesni da sam u njoj uradila dobar posao i da ta koordinirana hajka nije utemeljena u bilo kakvim pravim razlozima.

 

Ja sam kandidat koji je u biografiji imao skoro sve upravljačke nivoe u UKCS, kao i poziciju direktora Opće bolnice. Vjerovatno nije bilo protukandidata koji bi mogao ponuditi takve reference


Brutalnost koju opozicija pokazuje ni sredstva kojima se služe nisu me iznenadili, jer su isto radili i prije tri godine. Smatram da napadi na mene isključivo za pozadinu imaju strah od onoga što ćemo otkriti o dosadašnjem poslovanju rukovodstva UKCS-a, pošto je to rukovodstvo bilo postavljeno od strane spomenute opozicije. Što su njihovi napadi brutalniji, to i mene, a mislim i javnost, učvršćuje u stavu da sam bila u pravu što sam konkurisala. O svemu će se dalje govoriti kada revizorska kuća napravi zvanični izvještaj o finansijskom poslovanju UKCS-a.


STAV: Kako gledate na činjenicu da ste bili jedini kandidat na konkursu za generalnog direktora UKCS-a? Znači li to, kako dio javnosti sugerira, da Vam niko nije smio biti konkurencija zato što ste supruga predsjednika najjače stranke u FBiH?


IZETBEGOVIĆ: Pretpostavljam da su se svi eventualni kandidati za generalnog direktora uplašili teškog finansijskog stanja. Kad sam prije tri godine konkurisala u Opću bolnicu, imala sam tri protukandidata od kojih su svi bili u upravnim strukturama te bolnice dugo godina. Ja sam kandidat koji je u biografiji imao skoro sve upravljačke nivoe u UKCS, kao i poziciju direktora Opće bolnice. Vjerovatno nije bilo protukandidata koji bi mogao ponuditi takve reference.


Moji dosadašnji rezultati ciljano se prešućuju u medijima. Iako me atmosfera medijskog linča nije iznenadila, interesantno je da ljudi koji su slali emotivna pisma i pohvale ponovno podliježu predrasudama. Teško se oduprijeti i ne otkriti tu vrstu licemjerstva. Ja to nisam nikada činila, pa neću ni sada. Bavim se svojim poslom, a ne medijskim populizmom. Za mene je važno držati se etičkih principa, struka i odgoj me na to obavezuju. Niske udarce prepuštam onima koji se njima jedino znaju i služiti. Izabrala sam da savjesno radim posao i svima poručujem: Bit će teška borba, ali će sve biti bolje. Moji partneri u borbi za bolje zdravstvo bit će svi čestiti. Naši medicinski radnici svuda u svijetu postižu odlične rezultate. Ako napravimo dobar sistem rada i organizaciju, oni će takve rezultate postizati i ovdje.

 

Niske udarce prepuštam onima koji se njima jedino znaju i služiti. Izabrala sam da savjesno radim posao i svima poručujem: Bit će teška borba, ali će sve biti bolje


STAV: S obzirom na to da ste i član radne grupe koju je Vlada FBiH imenovala radi izrade studije opravdanosti spajanja Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i UKCS-a, možete li reći šta je do sad utvrđeno?


IZETBEGOVIĆ: Radna grupa prezentirala je do sada trenutno stanje u zdravstvu. Vršiteljica dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Safeta Borovac 31. decembra 2015. godine konstatirala je da je UKCS imao ukupno 1.952 kreveta, s prosječnom iskorištenošću kapaciteta 66,3%, a Opća bolnica 330 kreveta s prosječnom iskorištenošću 54,29%. Navedeno je značajno ispod procenta od 85%, što diktiraju međunarodni standardi.


Njene preporuke su: a) racionalizacija bolničkih kapaciteta, b) reorganizacija sistema primarne zdravstvene zaštite, c) preispitivanje opravdanosti postojanja određenih ustanova kao zasebnih pravnih lica u sistemu primarne zdravstvene zaštite i dijelom specijalističko-konsultativne, d) djelatnost ustanova koje provode specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika usaglasiti da odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, posljedično čemu bi se definirao i način njihovog finansiranja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook