23. decembra u 21:00

Posjetite izložbu skulptura 'Ptice blese' Nedžada Begovića u sarajevskoj galeriji 'Zvono'

DEPO Art21.12.15, 15:17h

Posjetite izložbu skulptura 'Ptice blese' Nedžada Begovića u sarajevskoj galeriji 'Zvono'
Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na na otvaranje izložbe skulptura Nedžada Begovića pod nazivom Ptice blese (one samo misle da su ptice)

 


Izložba će biti otvorena u srijedu, 23. decembra u 21:00.

 

Magija iz drveta Nedžada Begovića svoje korijene ima u čuvenim cjepanicama kojima je osvojio svijet i primaće sobe poštovalaca njegovog lika i djela.


Njegove cjepanice, inspirisane iskustvom rata, daleko su i drugačije su od onoga što najčešće podrazumijeva umjetnost posvećena tragičnom kolektivnom iskustvu.
Šira publika prvi put ih je imala priliku vidjeti u dokumentarnom filmu  'Sasvim lično'. U urnebesnoj intimnoj ispovjesti, kad je pred objektiv skromne kamere u uzaludnoj potrazi za finansijerima priče o njemu, smjestio cijelu porodicu pa i spoznaju da banalni predmet poput cjepanice drveta od egzistencijalne činjenice u ratu od koje zavisi sreća jednog dana, malo toplote i izvijesnost siromašnog ručka, u miru postaje umjetnička činjenica. 


Neletovi artefakti nastali od šmirglanog drveta, uz zakačku i malo boje, do velike izložbe u Londonu kada je postavka u cjelosti prodata ili onih u sarajevskim galerijama, prošli su put čuđenja komšija angažovanih na realizaciji umjetničkog projekta pa i samog Nedžadovog oca kog od kad cjepanice imaju umjetničku i tržišnu vrijednost, prirodne katastrofe ne iznenađuju. 


Da bi život imao barem malo lakoće, a umjetnost bila bliska posmatraču, neophodno je i malo igre. A Nedžad Begović zahvaljujući cjeloživotnoj zaigranosti stvara djela koja i drugim donose radost.  

 

nedzad-begovic


Takve su i Ptice Blese, skulpture od drveta koje će imati priliku vidjeti i publika u Zvonu.


Svaki susret sa njima stvara radost, a jednako i uveseljavaju njihova imena- Narahari, Sarkar, Dipten, Karn, Aji, Daksados, Gimbal, Arzuza, Čudiša, Ibretiti... Blese podsjećaju i na igračke sa kojima su se djeca igrala dok ih nisu zamijenile aplikacije na pametnim telefonima.


Za one kojima još uvijek aplikacija ne može zamijeniti radost posjedovanja umjetničkog djela u koje je utkano mnogo mašte i radosti umjetnikovog stvaranja, Blese će moći kupiti na izložbi u Zvonu. Cijena je tradicionalno po mjeri života.


Uz Ptice biće postavljene svakako i cjepanice, za sve one koji još uvijek nemaju Begovića u primaćoj.


Nadamo se da će Blese koje samo misle da su ptice uveseliti kraj i ne tako vesele godine.


Dobro došli!

 

(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook