Za aktivne vlasnike

Tražite idealnog ljubimca za stan? S ovom pasminom sigurno nećete pogriješiti!

Lifestyle17.12.15, 13:05h

Tražite idealnog ljubimca za stan? S ovom pasminom sigurno nećete pogriješiti!
Kao ljubimac bigl se preporučuje aktivnijim vlasnicima koji su strpljivi i spremni raditi sa svojim psom • Idealni su za obitelji koje često borave u prirodi i/ili sportaše rekreativce

 

 

ZNATE li kako se zove najpoznatiji bigl na svijetu? Snoopy! Naravno, u stripu je riječ o imaginarnom psu, ali upravo zahvaljujući Snoopyjevim avanturama biglovi su česti psi - kućni ljubimci širom svijeta. 

 

Za sve vas koji razmišljate o biglu kao kućnom ljubimcu donosimo zanimljivosti o pasmini.

 

Izvorno, pasmina bigl dolazi iz Velike Britanije gdje ih se koristilo kao lovačke pse za praćenje traga zečeva, kunića, fazana, prepelica i ostale sitne divljači.

 

Bigl kao kućni ljubimac

 

Danas, uz pse za lov koristi ih se kao klasične kućne ljubimce. Budući da imaju kratku dlaku koja se linja manje nego kod drugih pasa preporučuju se vlasnicima koji traže psa za stan. 

 

Uz ranu socijalizaciju i pravilan odgoj biglovi će bit savršeni prijatelji prema ljudima i životinjama.

 

Pas pun energije

 

Riječ je o psima koji su puni energije, a na vlasnicima je da pronađu način kako da je njihov ljubimac potroši. 

 

Ono što kao potencijalni vlasnik trebate znati jest kako je riječ o društvenim psima koji vole lajati. To ćete posebno osjetiti ostavljate li svog psa samog kod kuće jer isti u takvim situacijama često laju i zavijaju.

 

Razmišljate li o biglu kao ljubimcu nikad ne smijete zaboraviti izvornu namjenu biglova - lovački pas za slijeđenje traga.

 

Zašto? Stručnjaci ih opisuju kao inteligentne, ali tvrdoglave pse, uvijek spremne na nepodopštine. 

 

Dodamo li tome kako je bigl pas s izrazito razvijenim njuhom, spreman njemu zanimljiv trag pratiti kilometrima netko tko nije spreman posvetiti se odgoju psa s biglom bi mogao imati problema. 

 

Primjerice, osjeti li kujicu koja je udaljena i nekoliko kilometara ili pak odluči potrčati za mačkom bigl će učiniti sve kako bi slijedio trag.

 

Osim za traganje za pripadnicama nježnijeg spola biglovi njuh koriste za traženje hrane, ali i ostalih njima 'mirisnih' predmeta. 

 

U praksi to znači da će vaš ljubimac tijekom šetnje skupljati sve i svašta, što ozbiljno može ugroziti njegovo zdravlje.

 

Sve navedeno čeka uglavnom popustljive i nedosljedne vlasnike koji zanemare psa. Kao ljubimac bigl se  preporučuje aktivnijim vlasnicima koji su strpljivi i spremni raditi sa svojim psom. Idealni su za obitelji koje često borave u prirodi i/ili sportaše rekreativce.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook