JE LI OVO VELIKA NADA ZA NAŠU ZEMLJU?

Turska čini sve moguće da ojača svoju ekonomiju, a pomoć za to traži u - Bosni i Hercegovini!

Biznis Klub13.12.15, 16:40h

Turska čini sve moguće da ojača svoju ekonomiju, a pomoć za to traži u - Bosni i Hercegovini!
Ministar trgovine i carina Turske Bulent Tufenkci izjavio je da će Turska učiniti sve da poveća trgovinsku razmjenu sa Bosnom i Hercegovinom

 

“Učinićemo sve što je u našoj moći da povećamo trgovinsku razmenu sa Bosnom i Hercegovinom, a koja trenutno iznosi 500 miliona dolara. Istu namjeru i odlučnost vidimo i kod predstavnika BiH“, rekao je Tufenkci.

 

Na sastanku Poslovnog savjeta Turske-BiH u Istanbulu, Tufenkci je podvukao da je cilj Republike Turske da trgovinsku razmjenu sa BiH poveća na milijardu dolara. 

 

“U BiH trenutno posluje blizu 50 kompanija iz Turske. Raduje nas da se među deset firmi u BiH koje imaju najveći izvoz nalaze dve turske kompanije. Značajan je i kredit Zirat banke od blizu 150 miliona eura koji je podijeljen ljudima koji su pogođeni ratom“, kazao je turski ministar. 

 

Predsjedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je izjavio da su tokom posjete Turskoj održali značaje sastanke u vezi sa ekonomskim pitanjima. 

 

“Imamo jasan plan koji smo napravili mjesecima ranije. Riješit ćemo birokratske probleme u vezi sa poslovanjem u BiH. Promijenićemo neke zakone. Ono što od vas tražimo je, ne samo da ulažete u BiH, nego da investirate zajedno sa bosanskim privrednicima u trećim zemljama“, rekao je Čović. 

 

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je BiH u posljednje vreme postigla značajan ekonomski napredak. 

 

“U proteklih godinu dana smo u ekonomskom smislu napravili vrlo važne korake. Jačanje ekonomije u BiH će ubrzati i vaša pozitivna energija“, naglasio je Izetbegović.

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook